BIZIT plus

Curiosity: Osam godina u potrazi za životom na Marsu

Curiosity rover se na Crvenu planetu spustio u avgustu 2012. godine i Zemljane od tada snabdeva informacijama i fotografijama koje ilustruju situaciju na Marsu.

PCPress.rs Image

U martu 2020. rover se uspentrao uz Greenheugh Pediment – kamenitu oblast koja se nalazi na vrhu jednog uzvišenja, a pre toga je snimio autoportret na kojem se vidi i oblast oko pojasa Greenheugh. Ispred rovera je mogla da se vidi i bušotina koju je napravio kako bi uzeo uzorke koji bi trebalo da potvrde ili opovrgnu teoriju da je na Marsu bilo mikroskopskog života pre više milijardi godina.

Curiosity je uspon uspešno završio 6. marta, te se našao na vrhu brda, što je još jedna faza etape koja je počela još 2014. godine, a u okviru koje Curiosity istražuje Mount Sharp – pet kilometara visoku planinu koja se nalazi u središtu Gale kratera.

Rover je 5. avgusta proslavio i osam (zemaljskih) godina na Marsu, malo nakon što je Perseverance rover krenuo put Crvene planete. Novo marsovsko vozilo će proveriti sve ono što je Curiosity otkrio proteklih godina u okviru misije Mars Science Laboratory koja vredi 2,5 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: Space.com

Facebook komentari: