ERP 2024

SZO želi centralni registar naučnika koji rade na izmenama ljudskih gena

Bilo bi neodgovorno da bilo koji naučnik sprovodi studije vezano za izmenu ljudskih gena na samim ljudima, te bi centralni registar istraživačkih planova trebalo da bude uspostavljen kako bi se osigurala transparentnost, rekli su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije u utorak.

PCPress.rs Image
Izvor: Reuters

Nakon prvog dvodnevnog sastanka u Ženevi, panel stručnjaka za izmenu gena, koji je uspostavljen u decembru, nakon što je kineski naučnik izjavio da je izmenio gene blizanaca, rekao je da je dogovorio okvir za postavljanje budućih standarda. Rečeno je da je potreban centralni registar svih istraživanja o izmenama ljudskog genoma „kako bi se stvorila otvorena i transparentna baza podataka o tekućem radu“, i zatraženo je od SZO da odmah počne sa uspostavljanjem takvog registra. „Odbor će razviti bitne alate i smernice za sve one koji rade na ovoj novoj tehnologiji kako bi osigurali maksimalnu korist i minimalni rizik za ljudsko zdravlje“, izjavio je Soumya Swamanathan, glavni naučnik SZO.

Da podsetimo, kineski naučnik je prošle godine tvrdio da je izmenio gene blizanaca. Vesti o rođenju izazvale su globalnu osudu, delom zato što je podigla etički spektar takozvanih „dizajniranih beba“ – u kojima se embrioni mogu genetski modifikovati kako bi proizveli decu sa određenim željenim osobinama.

Uticajni naučnici i etičari iz sedam zemalja zahtevali su prošle nedelje globalni moratorijum na izmene ljudskih gena u reproduktive svrhe, rekavši da bi to „moglo da ima stalne i moguće štetne efekte na vrstu“. U saopštenju panela SZO-a stoji da bilo koji rad na izmeni ljudskih gena treba da se radi samo za potrebe istraživanja, ne treba da se radi prilikom kliničkog ispitivanja ljudi, i treba da se sprovodi transparentno. „U ovom trenutku je neodgovorno da bilo ko počne sa kliničkim primenama u uređivanju genoma kod beba.“

PCPress.rs Image

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozdravio je početne planove panela. „Uređivanje gena ima neverovatan  potencijal kada je u pitanju zdravlje ljudi, ali takođe predstavlja neke rizike, i etički i medicinski“, izjavi je Tedros. Komitet je rekao da ima za cilj da u naredne dve godine izradi „sveobuhvatni okvir upravljanja“ za nacionalne, lokalne i međunarodne vlasti kako bi se osiguralo da nauka o izmeni ljudskog genoma napreduje u okviru dogovorenih etičkih granica.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: