Top50 Glas publike

T-Mobile pristao da plati 350 miliona dolara zbog krađe podataka

Prilikom krađe podataka kompromitovani su lični podaci skoro 77 miliona korisnika.

PCPress.rs Image

Kompanija će investirati u poboljšanje sigurnosti

Kompanija je pristala da reši grupnu tužbu zbog curenja podataka kada su ukradeni lični podaci 76,6 miliona „trenutnih, bivših i potencijalnih korisnika“. Kada je izvršni direktor, Mike Sievert, priznao i izvinio se za curenje podataka, kompanija je rekla da je napadač koji je hakovao mrežu koristio „specijalizovane“ alate i znanje o infrastrukturi kako bi dobio pristup okruženju za testiranje. Napadač je zatim ukrao podatke klijenata i prodao ih na hakerskim forumima.

Informacije koje je haker prodao uključuju ime, datum rođenja i broj socijalnog osiguranja za svakog korisnika. Kompanija je stupila u kontakt sa pogođenim korisnicima ubrzo nakon što je došlo do curenja podataka i ponudila im dve besplatne godine pristupa McAfee-ovoj usluzi za zaštitu od krađe ličnih dokumenata.

Korisnici će sada dobiti novčanu nadoknadu u iznosu od nekoliko dolara. Nagodba od 350 miliona dolara zvuči neverovatno ali ogroman deo tog iznosa će otići na otplatu sudskih troškova.

Pročitajte i:  Curenje podataka u kompaniji T-Mobile pogodilo više od 37 miliona korisnika

Ostatak će biti podeljen između desetina miliona pogođenih korisnika. Prema izveštajima SEC-a, kompanija će takođe potrošiti 150 miliona dolara na razvoj tehnologije za bezbednost podataka tokom ove i sledeće godine. Sud tek treba da odobri nagodbu. Ako nagodba bude odobrena, „biće rešene sve tužbe koje su podneli sadašnji, bivši i potencijalni korisnici kompanije koji su bili pogođeni sajber napadom 2021.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,