T-Mobile pristao da plati 350 miliona dolara zbog krađe podataka

Prilikom krađe podataka kompromitovani su lični podaci skoro 77 miliona korisnika.

PCPress.rs Image

Kompanija će investirati u poboljšanje sigurnosti

Kompanija je pristala da reši grupnu tužbu zbog curenja podataka kada su ukradeni lični podaci 76,6 miliona „trenutnih, bivših i potencijalnih korisnika“. Kada je izvršni direktor, Mike Sievert, priznao i izvinio se za curenje podataka, kompanija je rekla da je napadač koji je hakovao mrežu koristio „specijalizovane“ alate i znanje o infrastrukturi kako bi dobio pristup okruženju za testiranje. Napadač je zatim ukrao podatke klijenata i prodao ih na hakerskim forumima.

Informacije koje je haker prodao uključuju ime, datum rođenja i broj socijalnog osiguranja za svakog korisnika. Kompanija je stupila u kontakt sa pogođenim korisnicima ubrzo nakon što je došlo do curenja podataka i ponudila im dve besplatne godine pristupa McAfee-ovoj usluzi za zaštitu od krađe ličnih dokumenata.

Korisnici će sada dobiti novčanu nadoknadu u iznosu od nekoliko dolara. Nagodba od 350 miliona dolara zvuči neverovatno ali ogroman deo tog iznosa će otići na otplatu sudskih troškova.

Ostatak će biti podeljen između desetina miliona pogođenih korisnika. Prema izveštajima SEC-a, kompanija će takođe potrošiti 150 miliona dolara na razvoj tehnologije za bezbednost podataka tokom ove i sledeće godine. Sud tek treba da odobri nagodbu. Ako nagodba bude odobrena, „biće rešene sve tužbe koje su podneli sadašnji, bivši i potencijalni korisnici kompanije koji su bili pogođeni sajber napadom 2021.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,