BIZIT plus

Šta je SNOM VoIP?

IMG_3373_www VoIP je relativno nova tehnologija, razvijena u cilju boljeg prenosa glasovnih podataka i radi omogućavanja bolje komunikacije već je uzela zamah širom sveta.

VoIP funkcije koje znatno olakšavaju poslovanje i korišćenje telefonije rastu i unapređuju se svakodnevno. Sigurnosni standardi se dopunjavaju dok ovo čitate a za sada je VoIP najbolja alternativa standardnoj tj analognoj telefoniji, u pogledu cene a naročito u pogledu mnogobrojnih funkcija. Potpun prelazak na VoIP tehnologiju se već uveliko planira i prognozira se da će se u većim svetskim metropolama potpun prelazak na VoIP tehnologiju ostvariti već u naredne dve godine.

SNOM VoIP je baziran na SIP platformi, industrijskom standardu za VoIP telefoniju, što vam garantuje kvalitet usluge za razliku od besplatnih programa koji se mogu naći na internetu (Skype, Gizmo) koji uglavnom služe za kućnu i privatnu upotrebu. Pomenuti programi su u većini slučajeva skoro neupotrebljivi za normalno telefoniranje, što je imperativ za poslovne korisnike koji ne pristaju na kompromise kada je u pitanju kvalitet prenosa glasa ali i dodatnih funkcija. Za takve, naprednije korisnike postoje posebni VoIP kompatibilni uređaji i programi od kojih je SNOM na vrhu svetske liste proizvođača.

Šta je VoIP?

VoIP (Voice over IP) u prevodu znači prenos glasa preko interneta putem Internet Protokola i predstavlja alternativni način pravljenja telefonskih poziva putem računara ili specijalnih SNOM VoIP telefona i softvera.

Kako funkcioniše?

Uz pomoć posebnih uređaja (gateway-a) i SIP (Session Initiation Protocol) protokola VoIP služi za razmenu glasovnih, fax i drugih oblika informacija koje su se do sada prenosile putem analogne telefonske mreže, digitalizuje ih, kompresuje i ’pakuje’ glasovne podatke u pakete koje, prilikom poziva ’provuče’ kroz postojeću (najčešće ADSL) internet konekciju uz ostali normalni promet podataka. Na taj način se ostvaruje ušteda do 90%

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Koje su prednosti VoIP telefoniranja?

– Ušteda

U primeru klasičnog telefoniranja pokazala se tačnom izreka da je vreme novac. Ukoliko zovete nekoga u EU a kamoli na drugom kraju zemljine kugle prvo što vam pada na pamet pre nego što okrenete broj je koliki će vam biti telefonski račun na kraju meseca. VoIP rešava ovaj problem ali ima i dodatne sposobnosti.

S obzirom da koristi internet kao osnovu, jedini trošak koji plaćate za korišćenje ove usluge je mesečna internet pretplata. Potrebno je samo da imate brz protok i možete da telefonirate koliko želite sa kraja na kraj planete po tarifama koje su mnogostruko, čak i 10 puta niže od tarifa standardne telefonske linije. Istraživanja su pokazala da u Evropi korisnici VoIP ostvaruju 40% uštede na lokalne i 90% uštede na internacionalnim pozivima.

Ukoliko ste poslovni korisnik koji želi da iskoristi prednosti VoIP u svom poslovnom okruženju SNOM VoIP telefoni objedinjuju mnogobrojne funkcije ali pružaju i mnogo više, kao što je efikasnije upravljanje vezama i bolje funkcionisanje telefonskih poziva bez šumova, smetnji i dodatne naplate.

Pročitajte i:  SION NET & APC special event u Vinskoj kući Kovačević!

– Više linija istovremeno i rad sa udaljene lokacije

Da li ste znali da 50% svakog standardnog poziva čini tišina?

U standardnoj telefoniji, samo dva korisnika su mogli da budu na liniji istovremeno, sa VoIP možete praviti konferencijske pozive i povezati ceo poslovni tim u istovremenu komunikaciju. Kompanija SNOM je razvila i poseban uređaj za obavljanje konferencijskih poziva za poslovne korisnike.

Uz SNOM VoIP telefone možete da telefonirate bilo gde u svetu, uz funkciju prepoznavanja poziva možete da vidite ko vas zove, možete dodeliti virtuelne brojeve telefona svakoj liniji, napraviti sopstvenu bazu podataka, koristiti napredne funkcije voicemail-a ili telefonske sekretarice koja će za vas primati poruke, prosleđivati telefonske pozive na vaš mobilni telefon ili snimiti poruku i proslediti je na vaš mail.

Faksiranje se obavlja digitalno, čime se eliminiše potreba za zasebnim uređajem. Takođe, možete blokirati neželjene i zapamtiti dolazne pozive, snimiti brojeve, razgovore, napraviti prečice ka najbitnijim telefonima, dodeliti posebno zvono željenoj grupi, slati SMS poruke… Uz posebnu seriju SNOM telefona sa naprednim video opcijama, kolor LCD ekranom i ’touch screen’ funkcijama možete se povezati sa kamerama za video nadzor, slati slike, video fajlove u toku razgovora ili praviti video pozive korišćenjem web kamere.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

Šta je potrebno od opreme:

SNOM telefoni i rešenja su dostupni kako kućnim tako i poslovnim korisnicima koji žele u potpunosti da iskoriste potencijale internet i VoIP tehnologije. Ukoliko imate firmu ili želite naprednije telefoniranje i više funkcija možete se opredeliti za neki od SNOM VoIP telefona.

Napredniji poslovni korisnici će imati potrebe za centralom koja će u kombinaciji sa SNOM VoIP telefonima omogućiti velik broj mogućnosti za sve umrežene korisnike.

Korišćenje VoIP usluga je potpuno legalno. Nećete primetiti razliku u kvalitetu razgovora niti se bilo šta menja u samoj proceduri biranja brojeva. Naravno, korišćenjem naprednih SNOM VoIP telefona i IP-PBX rešenja otvaraju se sasvim nove dimenzije komuniciranja.

Važno je naglasiti da željeni broj birate direktno, bez dodatnog troška lokalnog poziva i biranjem izlaznih šifri i pristupnih brojeva koje koriste telefonske centrale i telekom operateri.

Ako već imate ADSL priključak, iskoristite ga u potpunosti jer nema nikakvog razloga da plaćate i astronomske telefonske račune! Sve što vam je potrebno da bi ste mogli uživati u dugim i ekstremno jeftinim razgovorima je neki od nove serije SNOM VoIP telefona i/ili wireless adaptera kako bi telefoniranje bilo što prijatnije.

Za više informacija o samom rešenju i mogućnostima VoIP povezivanja, možete se obratiti ovlašćenom distributeru za SNOM proizvode i rešenja ili posetiti njihov website: www.sionnet.rs

Facebook komentari: