Računari i Galaksija

Šta se može sa belim šengenom – boravak u EU do 90 dana

evropska_unija Putovanje u Italiju bez prethodnog čekanja u dugom redu ispred ambasade u Beogradu i plaćanja vize. A iz Italije bez ikakve kontrole i novih granica u Francusku… To je najvažnija promena za građane po stavljanju Srbije na belu šengensku listu jer se više neće osećati kao građani drugog reda. Međutim, vizna liberalizacija ne znači i mogućnost zaposlenja u EU, kao ni život u nekom evropskom gradu na neodređeno vreme.

Milica Delević, šef vladine Kancelarije za evropske integracije, najavljuje za "Blic" da će MUP Srbije u decembru izdati brošuru za bezbedno i legalno putovanje u zemlje šengena. Kako dodaje, brošura će pojasniti mogućnosti šengena i pružiti konkretne informacije građanima o zdravstvenom osiguranju, zelenom kartonu.

– Srbija je pouzdan partner EU koji ne podstiče ilegalne imigracije – ističe Delevićeva.

Zemlje belog šengena otvoriće svoje granice za građane Srbije i to je, ocenjuju političari, i ukazivanje poverenja. Međutim, koje su sve mogućnosti i najjednostavnije rečeno – šta se može sa belim šengenom?

U zemljama belog šengena može se ostati bez prekida najduže 90 dana, a posle toga šengenski prostor se mora napustiti. Posle 90 dana ne može se ulaziti naredna tri meseca. Međutim, šengen nema ograničenja ukoliko se ostaje kraće. To znači da se može tokom jedne nedelje nekoliko puta ulaziti i izlaziti. Ukoliko se namerava prekršiti pravilo tako da se boravak produži na više od 90 dana, policija traga za osobom jer po prelasku prve granice podaci putnika su u centralizovanom kompjuteru zemalja belog šengena.

Pročitajte i:  Evropa definiše pravila upotrebe AI

Gde su danas granice država EU teško da se može naslutiti izuzev ako dobro upućeni vodič to ne naglasi. Putniku se može dogoditi da iz jedne države pređe u drugu, a da to shvati tek kada čuje drugi jezik.

– To je sloboda unutar EU – pojasniće građani belog šengena.

Kako pojašnjavaju u Vladi Srbije, stavljanjem Srbije na beli šengen biće olakšana turistička, službena putovanja. Kako kaže jedan ministar, "šengen znači i da studenti mogu da stave ranac na leđa, iskoriste sve pogodnosti studentskih povlastica i ceo raspust provedu u Evropi".

Kako se bliži odluka o stavljanju Srbije na beli šengen, sve češće se može čuti: "Idem odmah, naći ću posao"… Međutim, beli šengen je mnogo toga, ali ne i ta mogućnost.

Trajno naseljavanje i zaposlenje reguliše se posebno. Da li se može ostati, odlučuje imigraciona služba. Nada u bolji život na Zapadu ide drugim kolosekom koji nema veze sa bezviznim režimom.

Ulazak u neku zemlju belog šengena i činjenica da nema granica ne znači da po dolasku u neki hotel neće pokucati policija i upitati – zašto ste ovde, kod koga idete, koliko novca imate sa sobom… Ta ista pitanja putnika mogu dočekati već na prvoj granici. A ako se proceni da je putnik sumnjiv, može biti vraćen. I to je diskreciono pravo svake države iako je putnik iz zemlje belog šengena.

Pročitajte i:  Evropski poslanici ratifikovali politički dogovor o pravilima za AI

Sa belim šengenom ne može se putovati u Veliku Britaniju iako je članica EU jer nije potpisnica šengenskog sporazuma, ali zato se može slobodno otići u Švajcarsku, Norvešku ili na Island iako nisu deo evropske zajednice.

U političkom smislu stavljanje Srbije na beli šengen je značajno.

– Signal je prihvatanja i opipljivosti evropske perspektive koju smo do sada dobili. Beli šengen znači i lakšu izgradnju koalicije koja podržava evropsku budućnost Srbije, jer građani imaju mogućnost da odu i uvere se u vrednosti EU – kaže Delevićeva.

Konačna odluka krajem novembra

Srbija će najverovatnije već 19. decembra biti stavljena na belu šengen listu, a ne kako je ranije najavljivano 1. januara. Da se rok skrati složili su se svi ministri EU.

Prema saznanjima "Blica", jedino je Nemačka rekla da od usvajanja odluke 30. novembra, odnosno 1. decembra ima samo 19 dana, što je kratak rok da se obaveste svi konzulati i granični prelazi. Međutim, ni predstavnik ove države nije bio protiv.

Pročitajte i:  EU i Velika Britanija produžuju pravila o trgovini za proizvođače EV

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova Austrije i Srbije Marije Fekter i Ivice Dačića rečeno je da će konačnu odluku o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju ministri unutrašnjih poslova EU doneti na idućem sastanku krajem novembra.

Napomena: Posredstvom portala ekapija tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 7.11.09. 

blic_150107


Čitajući euforične najave “belog šengena” u domaćoj dnevnoj štampi (Politika, Blic…), nismo uspeli da zadovoljmo elementarnu radoznalost i saznamo činjenicu da li ćemo nakon uvođenja “belog šengena” moći da putujemo u Evropu noseći samo novi novi biometrijski pasoš ili "beli šengen” znači da ćemo i dalje morati da apliciramo za vize, ali sada po novom, pojednostavljenom postupku koji neće podrazumevati mnogo izgubljenih radnih sati i dana, uz sakupljanje dokumentacije koja duboko zadire u privatni život naših građana – poput zdravstvenih kartona ili stanja na računima u banci.

Stoga nestrpljivo čekamo trenutak da  “MUP Srbije u decembru izda brošuru za bezbedno i legalno putovanje u zemlje šengena”, jer ne bismo želeli da putujemo nebezbedno i nelegalno, a zemlje EU ljubazno molimo da se strpe povodom našeg dolaska. — Voja Gašić


Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,