ERP 2024

Šta se sve desi na internetu za jedan minut?

one-minute-Kompanija Intel objavila je „Internet priču“ zasnovanu na podacima i brojkama u vezi sa evolucijom Interneta proteklih godina. Prema raspoloživim podacima, za samo jedan minut na internetu:

– pregleda se više od 20.000 fotografija na društvenoj mreži Flickr

– oko 6 miliona stranica biva posećeno na Facebook-u

-  pošalje se oko 100.000 tvitova

-  postavi se 30 sati novog video materijala na YouTube

– preuzme se 47.000 aplikacija

Pre 2004. godine, ništa od ovoga nije postojalo.

Internet saobraćaj je dramatično porastao u poslednjih nekoliko godina, a razvoj i popularnost socijalnih mreža je bitan razlog za to. Povezivanje sa internetom se danas proširilo i ljudi mogu koristiti veliki broj uređaja da se povežu na internet. Od smart telefona, preko tableta, netbook i notebook, do ultrabook računara, pa čak i automobila, često izgleda kao da je svaka osoba povezana. Ali, iako je teško propustiti širenje prenosivih uređaja, ono što je propušteno je zapravo suština problema.

Skoro 640.000 GB globalnih IP podataka biva preneseno u samo jednom internet minutu. A ovo je samo početak. Broj umreženih uređaja danas jednak je broju svetske populacije. Očekivano je da će broj umreženih uređaja do 2015. biti dupliran. Takođe, 2015, biće potrebno pet godina da bi se pregledali svi video sadržaji koji prolaze preko IP mreže svake sekunde. Osim toga, svakog minuta biće kreirano 45 zlonamernih veb sajtova, 15 milijardi uređaja će biti povezano, a Internet saobraćaj će moći da se smesti na 230.000 DVD diskova. Takođe, saobraćaj mobilnih uređaja će biti povećan 11 puta, a saobraćaj opšteg interneta tri puta.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Kako bi upravljali rastom ovolike količine podataka, Intel i drugi industrijski lideri neprestano rade kako bi obezbedli neometan pristup podacima i zabavi. To zahteva mnogo rada u okviru istraživanja i razvoja, ali proces je već počeo i sve već izgleda odlično, zahvaljujući seriji procesora Intel® Xeon® E5, koja neprestano unapređuje performanse data centara.

Ovi novi modeli pružaju odlične performanse, najbolje performanse za data centre po vatu, revolucionarne I/O inovacije i proverene bezbednosne funkcije hardvera. Ne samo da su ovi procesori u srcu servera i radnih stanica, već i napajaju novu generaciju sistema za skladištenje i komunikacije vodećih proizvođača u svetu. Novi modeli podržavaju tehnologiju Intel ® Advanced Vector Extension (Intel AVX) koja dvostruko ubrzava intenzivne kompjuterske aplikacije kao što su finansijske analize, kreiranje multimedijalnih sadržaja i računarstvo visokih performansi (HPC). Takođe, zahvaljujući novoj tehnologiji Intel ® Advanced Encryption Standard New Instruction (Intel ® AES-NI), podaci će biti još sigurniji. Ova tehnologija vam daje priliku da šifrujete i dešifrujete podatake vrlo brzo, dok tehnologija Intel ® Trusted Execution Technology (Intel ® TXT) smanjuje rizik od zlonamernih napada na infrastrukturu.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

„U narednim godinama, internet saobraćaj će nastaviti da raste kako bude rastao broj uređaja priključenih na internet. Intel pomno prati ove trendove i kontinuirano radi na razvoju tehnologija za efikasne data centre koji mogu da prate ovu evoluciju“, rekao je Andreja Jauković, direktor poslovnog razvoja kompanije Intel.

Kako bi kreirali savršeno okruženje za razvoj budućih proizvoda koje će pratiti neverovatan rast protoka podataka, Intel je najavio komunikacionu platformu sledeće generacije, pod kodnim imenom „Crystal Forest” koja će pojačati performanse i povećati mrežnu bezbednost.

Industrija je spremna za predstojeći rast internet podataka. Procesor Intel Xeon E5 će postati srce fleksibilnog i efikasnog data centra koji će pomoći da ostanemo pod kontrolom, uprkos poplavi podataka, i postaće osnova cloud strukture, koja kontroliše više od 15 milijardi uređaja povezanih na mreži.

Izvor: Intel

Facebook komentari: