Tajna lozinke: U crypto-manjačnici zarobljeno 190 miliona dolara

Uprava kanadske crypto-menjačnice QuadrigaCX tvrdi da nije u mogućnosti da svojim klijentima isplati sredstva u vrednosti od 190 miliona dolara nakon što je osnivač menjačnice – jedini koji je znao lozinku za pristup kriptovalutama – iznenada preminuo u decembru 2018. godine.

PCPress.rs Image

Tako sredstva ostaju zarobljena, budući da je moguće pristupiti samo manjoj količini sredstava koja se koriste za svakodnevne transakcije, dok je za ulaz u takozvano „hladno skladište“ potrebna lozinka koju danas više niko ne zna. U menjačnici je zarobljeno oko 26 hiljada Bitkoin, 11 hiljada Bitkoin Cash, 11 hiljada Bitkoin Cash SV, 35 hiljada Bitkoin Gold, oko 200 hiljada Litecoin, te oko 430 hiljada Ether kriptovalute. Sredstvima je upravljao samo osnivač, te niko od zaposlenih nije imao pristup valutama koje nisu korišćene u svakodnevnim transakcijama.

PCPress.rs Image

Crypto-skeptici su ovaj slučaj iskoristili da još jednom istaknu nesigurnost digitalnih valuta, budući da decentralizovani sistemi nude slobodu, ali, kako tvrde, ne garantuju sigurnost.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 
SBB

Tagovi: , , , ,