Tehnologija omogućava komunikaciju sa životinjama?

Fantazije o komuniciranju sa životinjama postoje odavno, a najmanje otkada se Dr. Dolittle pre 50 godina prvi put pojavio u Holivudu. Eksperti sada veruju da bi to konačno mogla da postane stvarnost, a uz pomoć veštačke inteligencije koja bi kreirala sisteme za prevođenje, koji bi razumeli šta životinje „govore“ i šta misle o nama.

PCPress.rs Image

Sistem je analizirao 70 ljudskih jezika, a kako bi utvrdio model po kojem bi kompjuter mogao da prevodi ono o čemu se govori, a da ne poznaje jezik koji tumači. Aza Raskin – kreator opcija i softvera koji se koriste širom sveta, te Britt Selvitelle – jedan od osnivača Twitter-a, sad pokušavaju da isti model primene na tumačenje jezika životinja, a među prvima kitova, majmuna i slonova.

PCPress.rs Image

Tako bi u sistem trebalo da dodaju preko 50 hiljada sati audio zapisa komunikacije koja se odvija između grbavih kitova, te zvučne zapise sa jednog od najpopularnijih sastajališta slonova u Kongu. Na taj način će moći da komunikaciju između životinja uporede sa ljudskim jezikom, te se tako približe modernoj AI Rosetta Stone verziji, koja bi trebalo da dekodira šta životinje „govore.“

Pročitajte i:  Student uhapšen zato što je koristio AI za varanje na ispitima

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: