ERP 2024

Tehnologija u službi finansijskog zdravlja

Pojam finansijskog zdravlja je relativno nov i nedovoljno poznat kod nas, a u svetlu dešavanja na makroekonomskom planu on postaje sve značajniji. Ovaj pojam se odnosi kako na lične i porodične finansije, tako i na poslovne, a u njegovoj osnovi nalazi se finansijska stabilnost. Biti finansijski stabilan znači uspostaviti ravnotežu između količine novca koji zarađujemo, štedimo i trošimo.

PCPress.rs Image

Tehnologija nam, na sreću, može mnogo pomoći u tome da se edukujemo i da počnemo da gradimo pozitivan stav prema novcu i štednji, kao i da započnemo dobru praksu kada je reč o vođenju ličnog budžeta. Imajući u vidu da je internet mesto gde odavno prvo tražimo informacije o temi koja nas zanima, Erste Banka je pre četiri godine pokrenula program za finansijsku edukaciju građana i interaktivnu platformu #ErsteZnali. Danas je platforma jedinstveno mesto na kojem možete pronaći mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija i saveta o upravljanju ličnim finansijama, štednji, karticama, osiguranju, kreditnim proizvodima, kupovini nekretnina, te o elektronskom bankarstvu, bezbednosti na internetu, pokretanju posla i registraciji pravnih lica. Pored opštih smernica i kurseva koji su vam na raspolaganju, na ovoj platformi se možete pravovremeno informisati o svim aktuelnim događajima, kao i o prevarnim radnjama na internetu kako biste zaštitili svoje podatke.

PCPress.rs Image

Posebnu pažnju Erste Banka posvetila je edukaciji najmlađih kako bi nove generacije odmalena izgradile odgovoran odnos prema novcu i stekle osnovne predstave o zarađivanju, trošenju i važnosti štednje. Da bi deca na vreme razvijala osnovne veštine upravljanja novcem i dopunjavala svoje znanje o svetu finansija, Banka je u poslednjih par godina pokrenula različite aktivnosti namenjene mališanima, pri čemu se posebno izdvaja interaktivna igrica za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, nastala po uzoru na istoimenu knjigu u izdanju Kreativnog centra. Savlađujući izazove koje igrica postavlja pred igrače i samostalno raspolažući „blagom“ koje sakupe, deca kroz igru usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su budžet, štednja, odnos cene i vrednosti i mnoge druge. Igrica je za samo godinu dana zabeležila 15000 preuzimanja, a ocene i komentari na Google Play i App Store servisima pokazali su da je interesovanje dece, ali i roditelja, za finansijske teme veliko.

PCPress.rs Image

Osim platformi i sajtova na kojima se možemo informisati, mogućnosti za finansijsku edukaciju uz pomoć novih tehnologija i formata su brojne. Različiti strani i domaći podkasti posvećeni su temama finansija i preduzetništva i obrađuju ih iz raznovrsnih uglova. Takođe, aplikacije za vođenje ličnog budžeta, kao što su Toshl Finance, Monefy, Wallet i mnoge druge veoma su koristan alat, a na raspolaganju su nam i onlajn kursevi o finansijama.

Unapređenje finansijskog zdravlja važno je za prosperitet svakog pojedinca, porodice i društva u celini, a zahvaljujući razvoju tehnologije, znanja iz oblasti finansija dostupna su nam na samo jedan klik.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: