BIZIT plus

Tehnologija za prepoznavanje lica u Beloj kući

Američka tajna služba objavila je da je počela sa testiranjem tehnologije za prepoznavanje lica u i oko Bele kuće, kako bi se sumnjivi subjekti identifikovali na vreme, čime bi se sprečilo da predsednika dovedu u opasnost.

PCPress.rs Image

Dokument koji najavljuje ovu funkciju objavljen je krajem novembra, i opisuje test tokom kojeg su sigurnosni snimci napravljeni u oblasti oko Bele kuće upoređivani sa bazom fotografija zaposlenih koji su pristali da učestvuju. Test je počeo 19. novembra, i potrajaće do 30. avgusta 2019. godine, te će se sva poklapanja lica sa snimaka sa onima iz baze podataka biti čuvana i proveravana od strane ljudskih službenika. Snimci posetilaca, te slučajnih prolaznika, za sada neće biti uzimani u obzir, budući da je važno da svi subjekti koji učestvuju u testu pre toga daju svoj pristanak.

PCPress.rs Image

Tehnologija za prepoznavanje lica već se koristi na određenom broju američkih aerodroma, a očekuje se da se program proširi i na druga javna mesta. Važno je da se ima na umu da ovi sistemi još uvek prave ozbiljne greške, budući da pogrešno identifikuje subjekte, te je, na primer, tokom jednog testa iz 2017. godine 28 članova Američkog kongresa nepravilno identifikovano, budući da su se njihova lica poklopila sa licima prestupnika iz policijske arhive.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: