Tehnološka paranoja u SAD: FBI, CIA i NSA protiv Huawei telefona

Šefovi šest velikih američkih bezbednosnih agencija upozorili su građane Sjedinjenih Američkih Država da ne bi trebalo da koriste proizvode kineskih tehnoloških giganata Huawei i ZTE.

PCPress.rs Image

Prema izveštajima sa portala CNBC, direktori velikih agencija preporučili su ove mere tokom obraćanja Senatu, a među njima su bili i čelnici agencija FBI, CIA, NSA, te Nacionalne obaveštajne službe. Tokom obraćanja, direktor agencije FBI, Chris Wray, izneo je zabrinutost države koja je u vezi sa poslovanjem stranih kompanija koje ugrožavaju poziciju moći unutar domaćih telekomunikacionih mreža, te, naravno, istakao mogućnost da pomenute kompanije prikupljaju podatke o američkim državljanima, te na taj način otvaraju put stranim špijunskim agencijama.

Ova tehnološka paranoja nije ništa novo, te su američke bezbednosne agencije i ranije upozoravale na uređaje iz kompanije Huawei, budući da je američki političari često opisuju kao produženu ruku kineske vlade. To je još 2014. dovelo i do zabrane prihvatanja ponuda koje dolaze od ove kompanije, a od strane američke vlade, te kompanija već ima niz problema kada je američko tržište u pitanju. Tako je u januaru pokušala da lansira Mate 10 Pro na američko tržište, a preko konglomerata AT&T, koji se u poslednjem trenutku povukao, navodno zbog političkih pritisaka.

Pročitajte i:  Huawei Pura 70 serija: Više od lepote

PCPress.rs Image

Američka vlada trenutno razmatra zakon kojim bi se državnim službenicima zabranila upotreba Huawei i ZTE uređaja, a iz kompanije Huawei kažu da su optužbe besmislene, i da im je jedina funkcija da ovaj brend eliminišu kao konkurenciju, te ističu da kompanija uspešno posluje u 170 zemalja širom sveta.

Kontaktirali smo i predstavništvo kompanije Huawei u Srbiji i zatražili komentar na dešavanja u Americi. Zvaničan odgovor prenosimo u celosti:

Kompanija Huawei je svesna napora koje Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže kako bi ugrozila njeno poslovanje na američkom tržištu. Huawei uživa poverenje Vlade i potrošača u 170 zemalja širom sveta i ne predstavlja ni malo veći rizik po internet bezbednost od bilo koje druge ICT kompanije, sa kojima delimo globalne lance snabdevanja i proizvodne kapacitete. Otvoreni smo i transparentni u svemu što radimo. Huawei će nastaviti da razvija svoje globalne poslovne operacije uz ozbiljnu posvećenost inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i plasiranje tehnologija koje pomažu našim saradnicima da se razvijaju na svim tržištima koja poštuju inovacije i njihovu vrednost.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: