Google testira robota koji će da odgovara na poruke umesto vas

Ukoliko ste umorni od neprestanog korišćenja pametnih telefona i obaveze da odgovarate na poruke vašim prijateljima preko društvenih mreža, Google ima rešenje za to. Naime, Google razvija auto-reply sistem, baziran na veštačkoj inteligenciji, koji će vas zameniti u komunikaciji sa vašim prijateljima.

PCPress.rs Image

Novi sistem se zove Reply i njegov cilj je da preporučene replike koje su bazirane na AI, a dostupne su u Google-ovim Gmail i Allo aplikacijama, dovede do sledećeg nivoa. Kako objašnjavaju, sistem će moći da prepozna sadržaj poruka vaših prijatelja i ponudi kratke odgovore. Međutim, Google najavljuje da će otići i korak dalje, tako što će u smišljanju odgovora koristiti i vašu lokaciju, kalendar i druge informacije. Na primer, kada vam neko pošalje poruku “Kada si kod kuće?”, sistem Reply će uzeti u obzir vašu lokaciju, prevoz koji koristite i ponuditi odgovore u skladu sa tim informacijama.

Takođe, Reply će moći da odgovori vašim prijateljima u slučaju da ste na odmoru, tako što će automatski učitati podatke sa vašeg kalendara. A postojaće i silence mode koji će drugim ljudima staviti do znanja da niste u mogućnosti da razgovarate, ali će u isto vreme imati opciju koja će skenirati važne poruke i obavestiti vas o tome.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Najave iz kompanije Google svakako ukazuju na problem sa kojim se susrećemo u digitalnom svetu, a to je vezanost za uređaje i potreba ljudi da se na trenutak oslobode od stalne dostupnosti. S druge strane, moguće je da ćemo sa Reply sistemom doći u situaciju da roboti razgovaraju sa robotima, pa se pokreće pitanje da li nam je takva komunikacija uopšte potrebna.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: