BIZIT plus

Tehnološki giganti ulažu više od 9 milijardi dolara u Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija je obezbedila više od 9 milijardi dolara investicija za buduće tehnologije. Microsoft i Oracle, grade sektore koji će se baviti cloud računarstvom u Saudijskoj Arabiji, rekao je ministar vlade.

PCPress.rs Image

Kompanije sve više ulažu u data centre širom sveta

Saudijski ministar komunikacija i informacionih tehnologija Abdullah Alswaha rekao je da će Microsoft uložiti 2,1 milijardu dolara, dok će Oracle uložiti  1,5 milijardi dolara za izgradnju novih sektora za cloud računarstvo u Rijadu.

„Investicije će poboljšati poziciju Kraljevine Saudijske Arabije kao najvećeg digitalnog tržišta na Bliskom istoku i u severnoj Africi“, rekao je Alswaha na LEAP-u, međunarodnom tehnološkom forumu koji se održava u Rijadu. Alswaha nije naveo više detalja. Oracle je naveo da će investicija biti izvršena tokom nekoliko godina.

Saudijski zvaničnici su vršili pritisak na međunarodne kompanije da investiraju i premeste svoje regionalno sedište u Rijad. Tako bi kompanije imale više koristi od vladinih ugovora.

Saudijska Arabija ulaže stotine milijardi dolara u ekonomski plan, poznat kao Vizija 2030. Ceo projekat vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Takođe, Alswaha je rekao da će kineski Huawei uložiti 400 miliona dolara u cloud infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji. Kompanija će uložiti i u još jedan region za cloud u partnerstvu sa naftnim gigantom Aramco-m. Dodatnih 4,5 milijardi dolara uloženo je u globalnu i lokalnu imovinu u više sektora, dodao je Alswaha.

Tonomus, podružnica 500 milijardi dolara vrednog NEOM projekta prestolonaslednika, saopštila je prošle godine da je uložila milijardu dolara 2022.godine u AI, uključujući platformu metaverzuma.

Povećana potražnja za računarstvom u oblaku naterala je tehnološke kompanije kao što su Oracle, Microsoft, Amazon i Google da postave data centre širom sveta kako bi ubrzali prenos podataka.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: