PC Press - Backup obavezno!

Telefon koji blokira fotografisanje nagih selfija

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine pokazalo je da skoro polovina mladih Amerikanaca pravi (i šalje) nage fotografije i video snimke, dok je među pripadnicama generacije milenijalaca taj procenat čak 89 odsto. Danas situacija može da bude samo gora nego pre šest godina, pa je jedna japanska kompanija rešila da nešto učini po tom pitanju.

Telefon baziran na AI-ju

Tone e20 je brend niskobudžetskih japanskih telefona koji košta oko 180 dolara, ali je postao interesantan zbog jedinstvene opcije nazvane Smartphone Protecton. To je softver zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji se vezuje za aplikaciju na kameri i blokira snimanje fotografija za koje proceni da sadrže naga tela. Ukoliko algoritam za procesiranje fotografije posumnja da na slici postoji golotinja, neće dozvoliti snimanje te fotografije u galeriju. Pored toga, Tone e20 može da kontaktira neku drugu osobu, pa recimo roditelji mogu da dobiju informaciju ukoliko njihovo dete pokuša da napravi neprikladnu fotografiju.

Ova opcija je prvenstveno osmišljena da bi se zaštitila japanska omladina od eventualne eksploatacije njihovih nagih fotografija, zbog kojih bi kasnije mogli da zažale.

Pročitajte i:  AI simulacija teniskog turnira

Sličan softver već koriste velike kompanije kao što su Facebook i Google, kako bi sprečile širenje ilegalnog sadržaja. Ali sada je prvi put predstavljeno rešenje koje suzbija takve pokušaje na izvoru, pa ne bi bilo loše kada bi i drugi proizvođači implementirali ovaj ili sličan sistem u svojim telefonima.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi: , , , , , ,