TrendMicro

Telefon sa dijamantskim ekranom stiže 2019.

Kako stručnjaci obećavaju, 2019. bi mogla da bude godina u kojoj ćemo dočekati telefone čiji su ekrani ojačani, ni manje ni više, nego dijamantima. Naime, materijal koji obećava veću izdržljivost ekrana budućnosti zove se Mirage Diamond Glass, a proizvodi ga kompanija Akhan Semiconductors, koja je specijalizovana za materijale i uređaje koji se zasnivaju na nanokristalima.

PCPress.rs Image

Iz kompanije obećavaju da će novi materijal biti snažniji i otporniji od svojih prethodnika, budući da se Mirage Diamond Glass proizvodi od dijamanata koji su stvoreni u laboratoriji, te mogu da se kombinuju sa drugim tehnologijama koje povećavaju otpornost ekrana – poput Corning Gorilla Glass 3. Izbor materijala ne iznenađuje, ako se zna da je dijamant, pored toga što je svetlucav, te puno košta, i najotpornija prirodna supstanca koja je poznata ljudskom rodu, te je njegovo učešće u tehnologiji nesalomivog ekrana sasvim logično. Savremeni ekrani se proizvode od kombinacije aluminijuma, silicijuma i kiseonika, te su ojačani različitim hemijskim procesima, koji pojačavaju izdržljivost materijala, ali su oštećenja ipak moguća.

PCPress.rs Image

Pre nego što se tehnologija dijamantskih ekrana prepusti proizvođačima, neophodna je serija testova, a kako bi se proverila provodljivost materijala, te funkcionalnost u okviru ekrana osetljivih na dodir, kao i izdržljivost samog materijala. Tu je i pitanje cene budućih proizvoda, jer, kao što je poznato – dijamanti nisu jeftini, tako da stručnjaci očekuju da se nova tehnologija prvo pojavi u okviru premijum modela, u čije bi se cene lakše uklopila.

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,