ERP 2024

Telefoni koji se prodaju u paketu sa malverom

Malver koji korisnike pretplaćuje na servise bez njihovog znanja pronađen je na nekoliko hiljada telefona kineskog proizvođača Transsion. U pitanju su uređaji namenjeni onima sa nižom platežnom moći, a telefoni su do kupaca stizali u paketu sa malverom.

PCPress.rs Image

Afrički sindrom

Eksperti su počeli da sumnjaju još u martu 2019, kada je otkriven veliki broj sumnjivih transakcija koje su obavljane preko Transsion Tecno W3 telefona u Etiopiji, Kamerunu, Egiptu, Gani, te Južnoj Africi. Broj ovakvih transakcija je do danas prešao 19 miliona, a u pitanju je akcija koja korisnike pretplaćuje na različite servise bez njihovog znanja. Procenjuje se da je pogođeno oko 200 hiljada uređaja, a najveći broj transakcija obavljan je uz pomoć familije aplikacija com.mufc, čiji se kreator ne zna, te ne mogu da se preuzmu ni u jednoj online prodavnici.

PCPress.rs Image

Detaljnijom istragom je utvrđeno da su Tecno W2 telefoni dolazili sa već instaliranim malverom koji se povezuje sa malverom Triada – popularnom malicioznom alatkom koja služi za preuzimanje drugih malicioznih programa na pogođene uređaje.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,