ERP 2024

Fold menja Note, S21 Ultra dobija olovku?

Samo što su pristigli Samsung Galaxy Note20 telefoni, Samsung će – kako prenose dobro obavešteni izvori – promeniti strategiju. U kompaniji su procenili da je došlo vreme da se odustane od modela dve standardne serije flagship telefona godišnje, te će Galaxy S i Galaxy Note serije morati biti preoblikovane. Za koju se strategiju Samsung odlučio?

PCPress.rs Image

Gužva u vrhu

Mnogima upada u oči da se pojavilo mnogo modela koji koegzistiraju u vrhu ponude južnokorejskog giganta. Ove godine, recimo, Galaxy S20 telefoni dolaze u tri varijante – S20, S20+ i S20 Ultra, dok Note20 dolazi u Note20 i Note20 Ultra izdanjima. Istovremeno, ne sme se zaboraviti ni postojanje Galaxy Fold preklopivog telefona, čija je druga generacija najavljena paralelno s Note20 serijom. Samsung će ovo, po svoj prilici, dosta redukovati i izmeniti u narednoj godini.

Kako prenosi The Elec Korea, naslednik Galaxy S20 telefona, koga nazivaju Galaxy S21, će dolaziti sa S Pen olovkom, ali isključivo u Ultra varijanti. Očekuje se da će se S21 linija standardno pojaviti u prvoj polovini naredne godine. Kodna oznaka ove serije telefona je “Unbound”, a konkretnih modela: M1, N2 i O3. S Pen će doći na O3 modelu.

Pročitajte i:  Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom - vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Tamošnji mediji takođe ističu da Samsung nije potvrdio izlazak Galaxy Note21 telefona za narednu godinu, što je u kombinaciji s postojanjem olovke na najjačem predstavniku Galaxy S serije podstaklo nagađanja da će Note serija kao takva biti ugašena i da će je zameniti Galaxy Z Fold 3, koji bi takođe mogao imati S Pen podršku. To bi se trebalo dogoditi u drugoj polovini naredne godine.

Zbogom, Note?

Unapređenja u masovnoj proizvodnji UTG (Ultra Thin Glass) materijala takođe podstiču ove glasine. Samsung je navodno dostigao cilj od 600 hiljada savitljivih ekrana mesečno, a do kraja ove godine će dodatno povećati proizvodne kapacitete na milion ekrana mesečno. To bi trebalo biti dovoljno da može da odmeni Note seriju. Takođe, čak i ukoliko se ostvare nagađanja o nešto slabijoj prodaji Fold telefona spram Note modela, i dalje ostaje činjenica da je profitna margina ovih telefona daleko viša.

PCPress.rs Image
Note20 Ultra – poslednji Note?

Najzad, treba imati u vidu da je Galaxy Note serija u proteklim godinama ponajviše izgubila na identitetu. Nekada top model čitave mobilne industrije i rodonačelnik fablet koncepta danas je “samo” veliki telefon i mnogi ga tako posmatraju, ne uspevajući da uvide da se telefon po svakom aspektu izdvaja od ostalih. Nekada uređaj za korisnike koji hoće ultimativan telefon, danas je – premda i dalje vrhunski uređaj – model na koji su se svi ugledali permanentno uvećavajući dijagonale ekrana, kapacitete baterije i druge parametre, pa Samsung ne uspeva da se u dovoljnoj meri odvoji od S serije, kao i od drugih konkurenata. U takvoj situaciji, jasno je da bi Note serija bila prva na listi kraćenja.

Pročitajte i:  Samsung se priprema za proizvodnju OLED panela

Naravno, ove informacije uzmite s rezervom, pošto još uvek nema zvaničnih potvrda. Ipak, fokusiranje na manji broj uređaja bi mogla biti dobra ideja i svakako dobrodošla promena u odnosu na aktuelnu situaciju gde imamo novi flagship model na svakih par meseci. Videćemo hoće li se ovi navodi ostvariti, ali Note20 bi u tom slučaju mogao postati poslednji Note telefon…

Izvor: GSMArena

Facebook komentari: