BIZIT 2022

Telekom i Ratel idu na sud

telekom_zgrada_180811 Telekom Srbija podneo je jedanaest tužbi protiv Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL). Kako saznaje Blic, najveći broj tužbi se odnosi na uslove izdavanja licence drugom fiksnom operateru – norveškoj kompaniji Telenor, i na najnoviji cenovnik telefonskih usluga.

Telekom je RATEL-u, čini se, najviše zamerio zbog izdavanja druge licence za fiksnu telefoniju. Na prvom mestu je odredba po kojoj Telenor ima pravo da koristi infrastrukturu Telekoma. Tom odlukom se određuju i cene poziva, vodova za interkonekciju i pristupa infrastrukturi, a na šta se takođe odnose tužbe.

Milan Janković, direktor RATEL-a potvrdio je za Blic da je Telekom podneo tri vrste tužbi.

– Devet tužbi se tiču odnosa Telekoma i Telenora, odnosno odluke o izdavanju druge licence za fiksnu telefoniju. Jedna tužba zadire u odnose Telekoma i Oriona, drugog operatora fiksne telefonije i odluke RATEL-a da cene interkonekcije budu iste u svim mrežama. Jedanaesta tužba nam je stigla prekjuče i tiče se novih cena telefonskih usluga – kaže Janković.

On dodaje da je RATEL tužen zbog odluke da izjednači cenu poziva u fisknu mrežu za sve operatore i pozive koji dolaze iz fiskne i mobilne mreže, i dodaje da se ne plaši odluke suda jer je, kako kaže, "sve rađeno po ovlašćenjima i zakonu".

Pročitajte i:  Google i Sonos ponovo u sporu oko patenata

U Telekomu su za Blic kratko poručili da "uvek nastoje da zaštite prava akcionara i da tužbe podnose sa jasnim i konkretnim pravnim utemeljenjem".

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,