PC Press Studio

Telenor banka počela sa radom

Uz prisustvo ministra finansija u Vladi Republike Srbije, Dušana Vujovića, danas je zvanično obeležen početak rada jedne nove banke na našem prostorima, i to prve mobilne onlajn banke u regionu. Radi se o Telenor banci, koja je prva inansijska institucija koja je potpuno u vlasništvu Telenor grupe.

banka2

Pored ministra Vujovića, banku su danas svečano otvorili Jun Fredrik Baksas, predsednik i generalni direktor Telenor grupe, Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbija i Martin Navratil, predsednik Izvršnog odbora Telenor banke.

„Srbija je zemlja sa visokom stopom korišćenja interneta, a relativno niskom stopom penetracije u segmentu elektronskog bankarstva. Imajući to u vidu, a sa iskustvom u obezbeđivanju sigurnog i pouzdanog prenosa podataka u mobilnim servisima, povezali smo mobilne komunikacije sa onlajn bankarskim uslugama, stvarajući prvu potpuno mobilnu banku u regionu. Otvaranje banke ne vidimo samo kao poslovnu priliku već kao inicijativu koja će promeniti način na koji ljudi u Srbiji obavljaju svoje bankarske poslove“, kaže Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Tokom 2013. godine Telenor je preuzeo 100 odsto akcija KBC Banke sa ciljem da građanima Srbije posredstvom Telenor banke ponudi savremene i inovativne mobilne i internet finansijske usluge. Ova banka trenutno nudi mogućnost otvaranja viševalutnog tekućeg računa sa beskontaktnom debitnom MasterCard karticom, menjanje novca, slanje novca u inostranstvo ili obavljanje bilo kakvog plaćanja.

Predsednik Izvršnog odbora nove banke Martin Navratil rekao je da će postojati dve tarife, pa će zainteresovano moći da biraju koja im odgovara. “Znaće šta plaćaju i šta može da bude uključeno u uslugu. Mnoge usluge su i besplatne”, rekao je Navratil.

banka

Na portalu Telenor banke u ponudi su dva paketa – “starter” uz besplatno mesečno održavanje i “progresiv”, u kom slučaju banka naplaćuje mesečno održavanje 300 dinara.

Navratil je naveo i da je cilj banke da se trenutno bavi transakcijama na dnevnom nivou i da, za sada, na te transakcija banka ne naplaćuje proviziju. Telenor banka trenutno ima oko 30 bankomata, dodaje Navratil, a podizanje novca je, kako kaže, uz pojedine pakete u ponudi besplatno.

Tokom septembra i oktobra, svaki korisnik  imaće pet odsto kamate na godišnjem nivou za dinare na tekućem računu.

Ministar finansija Dušan Vujović, rekao je da očekuje da će prisustvo ovakve banke na tržištu smanjiti kamate, podići konkurenciju, ali je i izrazio uverenje da će i druge banke u Srbiji da slede ovaj primer.

“Pratiću kako se aplikacija razvija, i da li će se širiti. Lično koristim Telenor mrežu za mobilni telefon i verujem da će i meni lično biti korisna”, rekao je ministar na otvaranju banke u koju je uloženo 40 miliona evra.

Telenor banka iskoristiće mrežu Telenor prodavnica, u koje će korisnici samo jednom doći, kada je potrebno da potpišu ugovor.

„Telenor banka omogućava građanima potpunu kontrolu nad ličnim finansijama i bezbedno upravljanje novcem u pokretu, bez čekanja u redovima. Istorija promene na računima se prati na interaktivan način, a sva plaćanja se mogu izvršiti jednim klikom putem mobilne ili onlajn aplikacije“, kaže Martin Navratil.

Sve dodatne informacije možete pronaći na www.telenorbanka.rs.

Izvor: Telenor, Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,