ERP 2024

Telenor Smart karavan obišao prve gradove

Telenor Smart karavan krenuo je na put u nedelju popodne, da bi se sa prvim korisnicima sreo u ponedeljak , 4. marta, u Subotici.

Photo: Telenor Srbija
Photo: Telenor Srbija

Radi se o novom projektu kompanije Telenor Srbija, koji ima za cilj da se na terenu uveri u kvalitet Pametne mreže.

U centru Subotice, koja je bila početna tačka, Telenorova tehnička ekipa merila je kvalitet i brzinu Pametne mreže, a ekipi Smart karavana pridružili su se i lokalni blogeri, koji su preneli svoje utiske o korišćenju Telenor mreže.

Lokalni blogeri dočekali su Smart karavan i u Vrbasu, koji je bio sledeće veće stajalište, dok je u Bečeju domaćin bio frontmen grupe Eva Braun, Goran Vasović, a Karavan je usput stajao u manjim mestima, kao što je Feketić i Palić.

Izmerena brzina u Feketiću, korišćen 42Mbps modem (Photo: PC Press)
Izmerena brzina u Feketiću, korišćen 42Mbps modem (Photo: PC Press)

Brzina mreže merena i dužinom celog autoputa, koji je Karavan prešao prvog dana, a izmerene brzine možete da vidite na našem Twitter i Facebook nalogu.

Pored tehničkih podataka koje će tehnički tim kompanije Telenor iskoristiti kako bi dodatno unapredio svoju mrežu, Karavan je prilika da se neposredno komunicira sa korisnicima.

Tanja Ćosić, inženjer u kompaniji Telenor Srbija i deo Telenor tima u ovom karavanu, rekla je za PC Press da korisnicima treba objasniti da je mreža od 42Mbps, što je njen naziv, zapravo mreža čija je teorijska brzina tolika, koja je dostižna u laboratorijskim uslovima, dok u realnim uslovima, na propagaciju signala utiče i okruženje, razdaljina između korisnika i bazne stanice, tip opreme koji koriste i servisa koji posećuju i brojni drugi faktori.

“Danas smo videli na dva računara koji su jedan do drugog i posećuju dva različita servera imaju različite brzine”, rekla je Ćosić.

Tanja Ćosić (Photo: Telenor Srbija)
Tanja Ćosić (Photo: Telenor Srbija)

“Interes korisnika i operatera je uvek isti”, rekla je ona, “nama je cilj da što pre zbrinemo korisnika”.

Ono što korisnici često ne znaju je da, na primer, reflektujuće staklo koje se nalazi na fasadama, proizvedeno da odbija zrake i odbija i talase. Deo tih talasa je i signal mobilne telefonije, pa u takvim zgradama često dolazi do iznenađenja, istakla je Ćosić.

Podaci o mreži prikupljeni u okviru projekta Smart karavan biće iskorišćeni da se vidi da li negde može da se postigne bolji nivo signala, samim tim što neka udaljenija stanica i možda geografski manje logična pokriva neki deo grada ili deo puta, rekla je Ćosić, u zavisnosti od toga kako je podešena antena.

“Dubljom analizom možete da vidite da li je moguće da učinite da negde situacija bude bolja nego što sada jeste, a mislim da smo se danas nakupili takvih podataka koji će biti korisni u analizi”, istakla je ona.

Telenor Smart karavan u utorak, 5. marta, najpre se prepodne druži sa Novosađanima, a onda kreće putem Smedereva i Kruševca. Na tom putu će, kao i prvog dana, meriti brzinu i zaustavljati se i u manjim mestima.

PC Press će i narednih dana pratiti aktivnosti Smart Karavana. Ukoliko želite da budete u toku sa vestima i saznate gde se Karavan nalazi pratite zvanični hashtag na Twitteru – #smartkaravan.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,