BIZIT plus

Terapeutske sprave za zavisnike od pametnih telefona

Dizajner Klemens Schillinger kreirao je set terapeutskih objekata koji podsećaju na pametne telefone, a da bi pomogao korisnicima koji su zavisni od ovih uređaja, te im olakšao vreme provedeno bez telefona.

PCPress.rs Image

Serija od pet proizvoda pod imenom Substitute Phones uz pomoć kuglica od kamena podražava pokrete koji se najčešće prave prilikom korišćenja pametnih telefona, te tako pomaže korisnicima da lakše podnesu odsustvo uređaja, a tako što omogućava pravljenje fizičkih pokreta koji podsećaju na one koji se čine tokom korišćenja uređaja.

Schillinger se nada da će na ovaj način bar delimično stati na put neumerenom korišćenju pametnih telefona, budući da korisnici sve češće preko displeja ovog uređaja beže na društvene mreže, te online svetove, što ih sprečava da se bave svakodnevnim aktivnostima, te da na vreme završe svoje obaveze.

PCPress.rs Image

Kao inspiracija za ove terapeutske sprave poslužila je anegdota iz života italijanskog pisca Umberta Eka, koji je, dok je pokušavao da prestane sa upotrebom duvana, umesto lule koristio drveni štapić. Dizajner „lažnog“ pametnog telefona kaže da se ovde radi o istoj stvari, samo što fizička stimulacija ne zamenjuje nikotin, već stvara utisak povezanosti sa ostatkom sveta, koji korisnici uglavnom dobijaju korišćenjem pametnih telefona.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

Izvor: Dezeen

Pogledajte i: Sony i Bosch video nadzor strateška alijansa?
Facebook komentari: