BIZIT plus

Tesla isporučila 1.3 miliona vozila u 2022. godini

Proizvođač električnih automobila Tesla saopštio je da je prošle godine isporučio rekordnih 1,3 miliona vozila, 40% više nego 2021. Ali kompanija, koju vodi milijarder Elon Mask, nije ispunila prognoze prodaje za poslednje mesece 2022. godine.

Tesla isporučila 1.3 miliona vozila u 2022. godini

Akcije Tesle pale su za 65% prošle godine

Akcije kompanije su pale za više od 12%. U međuvremenu, vlasti u Južnoj Koreji rekle su da će kazniti Teslu sa 2,2 miliona dolara jer nije obavestio svoje kupce o kraćem dometu vožnje svojih električnih vozila na niskim temperaturama. Korejska komisija za pravednu trgovinu saopštila je da je kompanija preuveličala domet svojih automobila sa jednim punjenjem, njihovu ekonomičnost goriva u poređenju sa vozilima na benzin, kao i performanse svojih superpunjača.

Pad cene akcija je zbrisao više od 50 milijardi dolara sa Tesline tržišne vrednosti, koja se dugo smatrala velikom u poređenju sa proizvođačima automobila poput Ford-a i General Motors-a, koji proizvode više vozila. Akcije Tesle pale su za 65% prošle godine, što je bila najgora godina od izlaska na berzu 2010. Musk je kupio platformu društvenih medija krajem oktobra za 44 milijarde dolara i od tada je proveo veći deo svog vremena pokušavajući da preokrene posao čak i kada se Tesla suočava sa sve većim izazovima.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Kao i drugi proizvođači automobila, Tesla se bori sa verovatnoćom usporavanja potražnje za vozilima jer se kupci suočavaju sa rastućim troškovima pozajmljivanja i zabrinutošću zbog usporavanja privrede. Tesla se takođe suočava sa konkurencijom tradicionalnih giganata u proizvodnji motora kao što su Ford i General Motors, kao i novijih učesnika na tržištu kao što su Rivian i Lucid u SAD-u. Nedostatak je neobičan za Teslu, jer je ranije uspeo da isporuči otprilike onoliko vozila koliko je proizveo.

U oktobru je izvršni direktor Musk rekao da radi na rešavanju ovog problema i odbacio ideju da potražnja šteti. Predviđeno je da kompanija objavi finansijske rezultate za četvrti kvartal 2022. i godinu u celini 25. januara. Tesla je u odvojenom saopštenju navela da planira da bude domaćin svog Dana investitora 1. marta i uživo prenosi događaj iz svoje Gigafabrike u Teksasu.

Izvor: BBC

Facebook komentari: