Engleska zabranjuje plastične tanjire

Engleska još više podiže zabranu plastike za jednokratnu upotrebu ograničavanjem prodaje plastičnog pribora za jelo, tanjira, činija, poslužavnika, štapića za balone, kao i određenih vrsta polistirenskih čaša i posuda za hranu. Prema saopštenju na sajtu engleske vlade, nova zabrana će stupiti na snagu u oktobru ove godine.

PCPress.rs Image

Kada zabrana stupi na snagu, ljudi više neće moći da kupuju ili nabavljaju ovu plastiku za jednokratnu upotrebu od preduzeća, uključujući trgovce na malo, restorane, prodavce hrane i druge lokacije.

Međutim, zabrana neće uticati na plastične tanjire, poslužavnike ili činije koje dolaze sa unapred upakovanim prehrambenim artiklima, pošto su već uključeni u državnu šemu proširene odgovornosti proizvođača. Ova inicijativa podstiče kompanije da koriste ambalažu koja se može reciklirati, kao i da „ispune veće ciljeve recikliranja“.

Predstojeća zabrana proširuje postojeća pravila u zemlji koja se odnose na plastične proizvode. Engleska je 2018. uvela zabranu mikrozrna, sitnih komada plastike dodanih proizvodima za ličnu negu koji mogu da dospeju u vodene puteve i naškode morskom životu. Kasnije je ograničio dostupnost plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu, mešalica za piće i zamene za pamuk 2020. i uveo porez na uvezenu plastičnu ambalažu koja prošle godine ne uključuje najmanje 30 odsto recikliranog materijala. Zemlja takođe naplaćuje korišćenje plastičnih kesa.

Pročitajte i:  Osuđen prvi ”cyberflasher” u Engleskoj  

„Uvođenjem zabrane kasnije ove godine udvostručujemo našu posvećenost da eliminišemo sav plastični otpad koji se može izbeći“, kaže Rebecca Pow, ministarka životne sredine Engleske, u saopštenju. Zabrana Engleske usledila je posle poteza Škotske i Velsa da ograniče prodaju plastičnog pribora za jelo i tanjira prošle godine, a usledila je nakon što je Evropska unija učinila isto 2021.

Međutim, neki kritičari tvrde da još uvek nije dovoljno da se uhvati u koštac sa velikim plastičnim zagađenjem koje izaziva haos na planeti. Kako ističe novinar i bivši urednik za životnu sredinu Guardiana, John Vidal, engleska zabrana je „preuska u svom obimu“, jer „ne pokriva plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu, ne pominje plastične kese, a čak ni ne pokušava za kontrolu sagorevanja plastičnog otpada u spalionicama“. U međuvremenu, Meg Randles, politički aktivista Greenpeace UK-a, pozdravlja promenu, ali kaže da je taj potez „odavno zakasnio” i da je „još uvek kap u moru u poređenju sa akcijom koja je potrebna da se zaustavi plima plastike”.

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

Pored produžene zabrane plastike za jednokratnu upotrebu, zemlja takođe „pažljivo razmatra“ ograničenja za vlažne maramice, filtere za duvan i kesice. Takođe može zahtevati da kompanije dodaju etikete plastičnim proizvodima kako bi informisale kupce kako da ih pravilno odlože, a radi na razvoju programa vraćanja boca.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: