Tesla je isporučila skoro milion vozila tokom 2021. godine

Teslin prodajni uspeh u 2021.godini nastavljen je do samog kraja godine.  Sada je samo pitanje hoće li održati taj tempo.

PCPress.rs Image

Značajne isporuke obzirom na nestašicu čipova

Kompanija je objavila da je isporučila 936.172 električna automobila u 2021. godini, od čega oko 308.600 u četvrtom kvartalu. Iako to nije magična cifra od 1 milion kojoj se kompanija možda nadala, ona je skoro duplo veća od 499.550 automobila koje je Tesla prodala kupcima 2020.godine.

Godina koja je prošla nije bila sjajna za model S i model X. Isporuke tih vozila su pale za više od polovine u 2021. godini, sa 57.039 automobila na 24.964. Međutim, to nije bio potpuni šok, pošto su mnogi kupci želeli (ili morali) da sačekaju izmene na modelu S i modelu X koji su bili spremni za  isporuku od proleća, uključujući i Plaid modele visokih performansi.

Brojevi isporuke su značajni s obzirom na nestašice čipova koji su mučili automobilsku industriju i čak su primorali Teslu da isporučuje neke automobile bez USB portova. Kompanija je takođe spremna da nastavi da raste između planiranog lansiranja Cybertruck-a 2022.godine i novih fabrika u oblastima Ostina i Berlina.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Međutim, ova putanja planiranog rasta nije baš zagarantovana. Tesla je imala mešovitu 2021.godinu koja je uključivala kašnjenja proizvoda (uključujući Cybertruck i Semi), postepeno povećanje cena i niz opoziva, uključujući onaj u decembru koji je obuhvatao pola miliona vozila sa nedostacima na kameri i prtljažniku.

Postoji zabrinutost da bi Teslina sve veća reputacija po pitanju kvaliteta izrade mogla da optereti kompaniju. To takođe isključuje i konkurentske pretnje. Tesla će morati da se odbrani od Ford-ovog F-150 Lightning-a, Cadillac-ovog Lyriq-a, Mercedes-ovog EQA i drugih električnih vozila velikih rivala.

Kompanija Elon-a Musk-a je u dobroj poziciji s obzirom na postojeće performanse, ali tržište bi se moglo brzo promeniti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,