Tesla je proizvela 365.923 električnih vozila u trećem kvartalu

Kompanija je ostvarila rekordan broj isporuka a ipak je broj proizvedenih vozila bio ispod očekivanja analitičara.

PCPress.rs Image

Kompanija konstantno povećava svoje proizvodne kapacitete

Nakon problema usled pandemije u drugom kvartalu, Tesla je ponovo povećala svoje proizvodne kapacitete. To je dovelo do rekordnih isporuka vozila između 1. jula i 30. septembra.

Kompanija je tokom ovog perioda proizvela 365.923 EV. To predstavlja povećanje proizvodnje od skoro 54 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tesla je prošle godine u trećem kvartalu proizvela 237.823 automobila. Takođe, proizvodnja je porasla za 41,5 odsto u odnosu na drugi kvartal 2022.godine. Tada je kompanije proizvela 258.580 vozila.

Od ukupnog broja proizvedenih vozila, kompanija je proizvela 19.935 Modela S i Model X. Što se tiče Modela 3 i modela Y kompanija je proizvela 345.988 vozila. Tesla je isporučila oko 343.830 vozila u trećem kvartalu. To predstavlja najveći broj vozila koji je kompanija isporučila u bilo kom kvartalu do sada. Međutim, te cifre su ispod očekivanja. Prema očekivanjima analitičara, Tesla je trebala da isporuči oko 359.162 EV tokom kvartala.

Pročitajte i:  Norveški fond za bogatstvo će glasati protiv Muskovog bonusa od 56 milijardi dolara u Tesli

Tesla je proizvela još oko 20.000 vozila koje je mogla da isporuči tokom trećeg kvartala. Međutim, ta vozila su ostala u fabrikama. „Kako obim naše proizvodnje nastavlja da raste, postaje sve izazovnije obezbediti kapacitet transporta vozila i to po razumnoj ceni tokom ovih nedelja na vrhuncu logistike“, navodi komanija u saopštenju.

Gigafabrika u Šangaju je ključ uspeha

Izvršni direktor, Elon Musk je prošle godine naveo da će Tesla imati značajno povećanje isporuka na kraju svakog kvartala. To je zato što Gigafabrika u Šangaju, koja je nedavno napravila svoj milioniti automobil, proizvodi EV za Evropu i druge zemlje u prvoj polovini svakog tromesečja, „zatim automobile za daleke delove Kine, zatim automobile za obližnje delove Kine“, rekao je Musk.

„U trećem kvaratlu smo počeli da prelazimo na ravnomerniju regionalnu kombinaciju proizvodnje vozila svake nedelje. To je dovelo do povećanja automobila u tranzitu na kraju tromesečja“, navodi kompanija u saopštenju. „Automobili koji su naručeni, biće isporučeni kupcima po dolasku na odredište.”

Broj automobila koje je Tesla proizvela i isporučila drastično su opali u drugom kvartalu 2022.godine. Kompanija je bila primorana da obustavi rad u fabrici u Šangaju u martu zbog korona virusa.

Pročitajte i:  Tesla se oslanja na male akcionare i obožavaoce Muska za podršku paketu od 56 milijardi dolara

Proizvodnja u fabrici je nastavljena, dok su nedavno otvorene Gigafabrike u Berlinu i Teksasu pomogle kompaniji da značajno poboljša proizvodnju. Kompanija objavljuje svoje finansijske rezultate za treći kvartal 19. oktobra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,