Računari i Galaksija

Tesla može da se puni besplatno, solarnom energijom

tesla-solar-city-20090924-225Tesla Roadster je trenutno najbolji električni automobil, ali je do sada prodat u samo 700 primeraka – vrlo visoka cena je očigledna prepreka. Uprkos tome, ovaj automobil mnogi imaju na umu, i to ne samo potencijalni kupci, već i firme koje se bave “zelenim” tehnologijama – jedna od njih je i kalifornijski SolarCity, proizvođač solarnih panela i rešenja zasnovanih na njima.
Ova firma je na autoputu 101, koji vodi od Los Anđelesa do San Franciska, postavila četiri stanice (peta je u izgradnji) u kojima srećni valsnici mogu da dopune Tesline baterije; budući da se struja dobija iz solarnih postrojenja, ova usluga je besplatna. Stanice obezbeđuju 70 ampera za punjenje, što je više nego što omogućava Eberhard-ov RFMC rapid charger, tako da se “prazan” Tesla može “do poklopca” napuniti za tri i po sata. Pedugo? Da, benzin se mnogo brže sipa, ali to je taman koliko vam treba da ručate i obavite šoping.
Nažalost, za sada se na ovim stanicama može napuniti samo Tesla, ali iz SolarCity-a stižu obećanja da će omogućiti punjenje svih drugih električnih automobila koji budu proizvedeni (i prodati) u dovoljno velikom broju.

Pročitajte i:  Tesla smanjila mogući domet modela Y za 32 kilometara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,