Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Prema izveštajima, Tesla odustaje od modela od 25.000 dolara. Musk tvrdi da je vest lažna.

PCPress.rs Image

Projekat – “Redwood”

Prema izveštajima Reutersu-a, Tesla je odustala od planova da napravi pristupačan električni automobil. Elon Musk je rekao u januaru da je “optimističan” da će niskotarifni EV stići u drugoj polovini 2025. godine. Umesto toga, proizvođač automobila će navodno “sve uložiti” u robotaksije, koje je Musk opisao kao budućnost transporta.

Otkazani projekat EV ulaznog nivoa – često nazivan “Model 2” – navodno je imao šifru “Redwood”. Proizvođač automobila je predvideo nedeljni obim proizvodnje od 10.000 vozila, a Musk je rekao: “Spavaćemo na liniji prizvodnje” da bi to izveli. Prethodno je tvrdio da Tesla radi na dva nova modela EV-a za očekivanu godišnju prodaju do pet miliona jedinica.

Gotovo dve decenije, Musk je opisivao svoj dugoročni cilj kao korišćenje luksuznih vozila za izgradnju Tesla brenda pre korišćenja tih profita za finansiranje budžetskih modela. “Kada neko kupi sportski automobil Tesla Roadster, zapravo pomaže u plaćanju razvoja jeftinog porodičnog automobila,” napisao je Musk u memorandumu “Tajni master plan Tesla Motors” iz 2006. godine. U narednim godinama često je ponavljao te izjave kupcima i investitorima.

Pročitajte i:  Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

Otkazivanje bi ostavilo Model 3 sedan od 39.000 dolara kao najjeftinije vozilo Tesle. Očekivalo se da će odbačeni budžetski model startovati sa cenom od oko 25.000 dolara.

Musk: “Reuters ponovo laže”

Prema izveštajima Reuters-a, navodima o otkazivanju krajem februara je “prisustvovalo desetine zaposlenih”. Navodno, u internim dokumentima Tesle se nalaze poruke o promeni kursa. U jednoj od poruka savetuje se da se osoblje suzdrži od obaveštavanja dobavljača “o otkazivanju programa”. Prema drugim informacijama “dobavljači treba da obustave sve dalje aktivnosti vezane za H422/NV91”, što se odnosi na eksterni i interni kodni naziv budžetskog modela.

Mask je objavio na X-u: “Reuters ponovo laže” u odgovoru na ovu vest i nije naveo nikakve detalje.

Potražnja za električnim vozilima je usporena u SAD-u, konkurencija u Kini je žestoka, s brzorastućim BYD-om koji vodi tržište ulaznog nivoa u toj zemlji. Kineski proizvođač automobila naveo je ranije ovog meseca da su mu prodaje porasle 13 odsto na godišnjem nivou. U međuvremenu, Tesla je saopštila da su njene isporuke pale osam odsto na godišnjem nivou, dok su pale 20 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Pročitajte i:  NHTSA zaključila istragu o Teslinom Autopilotu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *