Tesla ponovo kodira svoje softvere zbog nedostatka čipova

Tesla je preradio softver za vozila kako bi podržao alternativne čipove. Usled velike potražnje za novim automobilima nedostatak čipova je doveo do gašenja fabrika, dužeg čekanja i viših cena.

 

PCPress.rs Image

Gase se fabrike zbog globalne nestašice čipova

Elon Musk je naveo da je Tesla uspela da zameni alternativne čipove, a zatim da napiše firmver za nekoliko nedelja. Ovakav pristup je pomogao kompaniji da zadrži visok nivo proizvodnje, isporučivši preko 200.000 vozila kupcima u poslednja tri meseca. Tesla je u ovom kvartalu ostvario prihod od 11,9 milijardi dolara, uključujući 1,1 milijardu dolara dobiti. Daimler i BMW objavili su da je nedostatak čipova primorao gašenje nekih njihovih montažnih linija, što će smanjiti proizvodnju za desetine hiljada vozila.

Musk je rekao da će Teslin budući rast zavisiti od brzog rešavanja globalne nestašice čipova, jer je situacija sa njima prilično ozbiljna. Tesla se oslanja na čipove za pokretanje svega, od svojih vazdušnih jastuka do modula koji kontrolišu sigurnosne pojaseve vozila, tako da mu nedostaju komponente koje su ključne za bezbednosne karakteristike vozila.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: