Tesla povlači više od milion vozila zbog problema sa prozorima

Više od milion vlasnika Teslinih automobila dobiće obaveštenje o opozivu u narednim nedeljama.

PCPress.rs Image

Tesla ima rok do septembra da ažurira softver

NHTSA podnela je bezbednosno obaveštenje o opozivu brojnih modela iz čitave linije proizvođača EV. „Sistem za automatsko pokretanje prozora ne funkcioniše ispravno nakon što otkrije prepreku“. „Prozor koji se zatvara može primeniti prekomernu silu i može povrediti vozača ili suvozača pre uvlačenja, povećavajući rizik od povreda“, navodi se u obaveštenju.

Sledeći modeli su pogođeni: Model 3s proizveden od 2017-2022.godine, Model Y proizveden od 2020-21.godine, X i S vozila. Tesla ima rok do sredine novembra da kontaktira pogođene vlasnike i da pokrene OTA ažuriranje softvera kako bi ispravila problem.

Prema izveštajima, Tesla je prvi put identifikovala probleme tokom testiranja u avgustu. Kompanija je tada uradila ažuriranje u novim proizvedenim vozilima od 13. septembra. Međutim, više korisnika se oglasilo na Twitter-u, napominjući da njihova vozila imaju skoro identične probleme još od 2021.godine.

Ovo nije prvi povlačenje Teslinih vozila. Samo u poslednje dve godine, Tesla je povukla vozila zbog pregrevanja infotainment sistema, problema sa kamerom i gepekom, problema sa prednjim trapom, ADAS sistema za „potpunu samovožnju“. Zatim, povlačenja su usledila zbog zvukova upozorenja za pešake, sigurnosnih pojaseva, grešaka u softveru za kočnice, i raznih drugih kvarova na ekranu osetljivom na dodir. I sve to samo u SAD.

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

U Nemačkoj prošlog jula, Tesla je morala na sud zbog optužbi da je prodala oštećeni automobil i pokušala to da prikrije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,