Tesla predstavio svoj prvi električni kamion i super automobil

Kompanija Tesla motors predstavila je prvi električni kamion, Tesla Semi, kojem će do “stotke” bez prikolice trebati samo pet sekundi, dok će maksimalno opterećen moći da se kreće brzinama od 100 km/h na putevima sa 5% nagiba, što je 30% brže od klasičnih dizel modela, kao i novi roadster.

PCPress.rs Image

Najpoznatiji proizvođač vozila na električni pogon na svetu tvrdi da će jednim punjenjem baterije moći će da pređe preko 800 kilometara, takođe pod punim opterećenjem, a dopuna baterija u trajanje od samo pola sata preko brzih Teslinih punjača će mu omogućiti autonomiju od preko 600 km. Semi se može pohvaliti i podatkom da mu koeficijent vazduha iznosi samo 0,36 (“bugati širon” ima 0,38). Krajnja cena Tesla Semi nije saopštena, ali je Ilon Mask najavio da će ukupna cena koštanja biti niža u poređenju sa dizelskim pandanom. Na premijeri je iznesen još jedan impresivan podatak – garancija na pogon iznosi 1,61 milion km.

Proizvodnja kamiona Tesla semi će početi 2019. Semi je bio ovom prilikom bio iskorišćen da preveze i nov sportski tesla rodster, koji će, kako je rekao šef Tesla Motorsa, biti najbrži automobil ikada proizveden sa ubrzanjem do 100 na sat za manje od dve sekunde. Roadster će moći da pređe 1.000 km s jednim punjenjem, a imaće tri motora (jedan napred, dva pozadi) i obrtni moment od neverovatnih 10.000 nm! Novi roadster će se na tržištu pojaviti 2020. godine. Svi modeli će u standarnoj opremi imati naprednog auto-pilota, koji uključuje automatsko kočenje, “držanje” trake, kao i upozorenje na sudar. Takođe, centralno postavljeni vozač je zaštićen posebnim Tesla Armor staklom čime je njegova pozicija jedan od najsigurnijih u svetu kamiona.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Izvor: TechCrunch

Pogledajte i: Video nadzor – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,