Tesla razvija sopstveni AI čip za autonomnu vožnju

Osnivač Tesle, Ilon Mask, objavio je da ova kompanija već dve godine u tajnosti radi na razvoju sopstvenog AI čipa za kontrolu autonomne vožnje. Autopilot tehnologija dostupna je u Tesla automobilima, Model 3, Model X i Model S i do sada se zasnivala na Nvidia GPU čipovima. Novi čip obezbediće ubrzanje od čak 10 puta u odnosu na dosadašnje čipove i biće sposoban da procesira 2.000 frejmova u sekundi (naspram dosadašnjih 200). Na ovaj način, ostvariće se mnogo sigurnija autonomna vožnja, jer će automobil biti u stanju da obradi mnogo više informacija i da daleko brže reaguje na eventualne neočekivane situacije u saobraćaju.

PCPress.rs Image

Novi čip prema Masku predstavlja ključ za Teslinu potpunu autonomnu vožnju. On se zasniva na veštačkoj inteligenciji i neuronskim mrežama i razvijen je u potpunosti „od nule“. Direktor razvoja ovog čipa, Pet Banon, naveo je da će novi čip biti inkorporiran u treći apdejt Tesla Autopilot hardvera i da se u ovom trenutku on nalazi u fazi testiranja na putevima. Dosadašnja testiranja pokazuju da čip dovoljno snažan i da u njemu ima prostora za dalji napredak, jer i pored obimnih izračunavanja dosta vremena provodi u idle režimu rada.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Verovatno nije slučajno da se informacije o novom čipu pojavljuju baš sada. Naime, pre nekoliko dana objavljen je rekordan gubitak Tesle, od čak 718 miliona USD, pa je jedna ovakva vest bila neophodna Masku da makar delimično povrati poverenje investitora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,