ERP 2024

Tesla uskoro predstavlja jeftiniji model Y

Prema izveštajima Electrek-a, Tesla će prodavati model Y u novoj varijanti Standard Range AWD koja koristi baterijske ćelije 4680 i nudi domet od 432 kilometra. Brzina od 0-100km/h biće moguća za pet sekundi i to sve za 59.990 dolara, ali za sada samo zaposlenima u Tesli. Verzija za svakodnevne kupce biće dostupna u narednim nedeljama, prema Electrek-ovim izvorima u kompaniji.

PCPress.rs Image

Poboljšanje efikasnosti i veći domet

Ovaj model Y takođe uključuje nekoliko karakteristika koje nisu viđene ni na jednom prethodnom nivou opreme, kao što su magnetni centralni naslon za ruke i polica za pakete. Tesla je navodno isporučila nekoliko ovih električnih vozila radnicima na otvaranju fabrike u Teksasu prošle nedelje.

Baterijske ćelije 4680 su duplo veće od Teslinih postojećih jedinica, ali imaju pet puta veći kapacitet. To omogućava Tesli ili da proširi domet svojih vozila ili da koristi manje baterija za održavanje istog dometa, potencijalno smanjujući troškove. U novoj verziji modela Y, one su implementirane u strukturalni paket baterija koji bi trebalo da smanji složenost i težinu, dodatno poboljšavajući efikasnost.

Pročitajte i:  Tesla opoziva 125,000 vozila zbog problema sa kaiševima

Kao takav, ovaj Model Y nije toliko proširenje asortimana koliko važan korak u Teslinoj strategiji proizvoda. Iako može proći neko vreme pre nego što nova tehnologija baterija stine do svakog Tesla EV, ovaj potez bi trebao da pomogne da se cene drže pod kontrolom, poboljša domet i na kraju dovede do električnog automobila čija će cena iznositi 25.000 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: