BIZIT plus

Google i Match Group su konačno postigli sporazum

Match je tužio Google zbog politike u Play prodavnici koja zahteva od razvojnih programera da koriste Google-ov sistem plaćanja.

PCPress.rs Image

Match se prvobitno udružio sa Epic Games-om

Epic Games i Match Group su podneli protiv Google-a antimonopolsku tužbu. Početak suđenja je bio zakazan za 6. novembar. Međutim, izgleda da će se Epic Games suočiti sam sa Google-om. Google i Match su postigli dogovor. Kompanije su se saglasie da povuku sve tvrdnje jedni protiv drugih. Prema izveštaju, Bloomberg-a i Wall Street Journal-a, Google se složio da vrati 40 miliona dolara koje je Match stavio u jemstvo kako bi pokrio troškove usluga koje bi, navodno, dugovao dok se spor vodi.

Match je takođe objavio u svom izveštaju o prihodima da će njegove aplikacije koristiti Google-ov program izbora korisnika za naplatu od 31. marta 2024. godine. Prema ovom programu, korisnici će imati mogućnost izbora. Zapravo, moće će da biraju između Google-ovog i sistema plaćanja Match-a prilikom kupovine aplikacije ili plaćanja pretplate.

Ako se odluče za upotrebu Google-ovog sistema, tada će Match platiti Google-u 15 odsto za pretplate koje se ponavljaju i 30 odsto za jednokratna plaćanja. Google-ova provizija se smanjuje na 11 odsto i 26 odsto, respektivno, za plaćanja koja idu preko alternativnog sistema koji je obezbedio Match. Match je naveo da su uslovi koje su dogovorili kompenzacija za dodatne troškove koje će njegove aplikacije pretrpeti implementirajući program izbora korisnika za naplatu tokom tri godine, počevši od 2024. godine.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Match je prvobitno tužio Google 2022. godine

Kompanija je prvobitno tužila Google 2022. godine. Match je optužio Google za kršenje federalnih i državnih antimonopolskih zakona. Match je tvrdio da mu je Google prethodno obećao da može koristiti svoj sopstveni sistem plaćanja. Međutim, kompanija je zatim najavila novu politiku koja je zahtevala od svih razvojnih programera za Android da obrađuju plaćanja putem sistema naplate u Play prodavnici. Google je navodno zapretio da će ukloniti sve aplikacije iz prodavnice ako se ne pridržavaju te politike. Match je takođe tvrdio da je kompanija odbijala ažuriranja aplikacija koja su zadržavala sistem plaćanja koji je koristila.

Kasnije te godine, Match se udružio sa Epic Games-om. Kompanije su spojile svoje antimonopolske tužbe protiv zajedničkog protivnika. Čak su proširili svoje tvrdnje i optužili Google da plaća velikim razvojnim programerima stotine miliona dolara da bi zadržao njihove aplikacije u Play prodavnici. Epic će se suočiti sa Google-om na sudu 2. novembra. Takođe, Epic je tužio Apple zbog istog problema. Međutim, u slučaju Google-a, sud treba da uzme u obzir da korisnici Android-a mogu direktno instalirati aplikacije na svoje uređaje. Epic Games nije dao nikakve naznake da takođe pregovara sa kompanijom. Ipak, sve ćemo sigurno saznati ukoliko se suđenje ipak održi 2. novembra.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: