Teslini automobili u Kini skuplji za preko 20.000 dolara

Američki proizvođač automobila Tesla Inc (TSLA.O) povećao je cene modela X i S automobile, u Kini, za oko 20% odsto, I tako postao prvi proizvođač automobila koji je podigao cene na najvećem svetskom automobilskom tržištu, kao odgovor na trgovinski rat SAD-Kina.

Taj potez je prvi indikator koliko će viša kineska tarifa uticati na uvoz automobila iz SAD, i koliko će drugih proizvođača automobila pratiti potez Tesle ili premestiti veći deo proizvodnje u Kinu. “To je samo prvo poglavlje ove priče”, rekao je James Chao, šangajski analitičar u konsultantskoj kući IHS Markit, koji predviđa da će više kompanija iz celog sveta biti pogođeno trgovačkim preokretom. Kina je uvela više tarife za uvoz automobila iz SAD, u skladu s potezom američkog predsednika Donalda Trumpa da uvede tarife na kinesku robu vrednu 34 milijarde dolara.

Teslin osnovni model S sedan sada košta oko 128.779 dolara u odnosu na 107.667 dolara u maju, dok sportsko vozilo Model X košta oko 140.494 dolara, u poređenju sa 117.517 dolara u maju. Praktično, Tesla je podigao cenu svojih automobila za preko 20.000 dolara.

Pročitajte i:  Prodaja EV raste samo 21% u 2024. 

Povećanje cena Teslin automobile dolazi u vreme kada ova kompanija planira izgradnju fabrike u Šangaju kako bi uslužio kinesko tržište. Kompanija trenutno šalje više od 15.000 automobila godišnje u Kinu. Očekuje se da će Elon Musk posetiti Šangaj danas 10. jula, izveštava Bloomberg, navodeći ljude koji su upoznati sa planovima. Musk će takođe posetiti Peking u sredu i četvrtak, rekao je Bloomberg, citirajući jedan od izvora.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,