BIZIT plus

Test: Da li je moguć dobar video-nadzor za 15 evra?

Bezbednost i sigurnost u ICT svetu se obično plaćaju „suvim zlatom“.  Da li kineski hardver, u ovom slučaju nadzorna kamerica od 15 evra, može da pruži barem elementarni video nadzor i sigurnost?

PCPress.rs Image

Od kamera, do komplikovanih sistema za nadzor – sve ima cene koje najčešće višestruko prevazilaze ostala ulaganja. Uz malo dovijanja i strpljenja s kineskom kamerom i problematičnim softverom, koji je najčešća slaba karika, video nadzor može da košta značajno manje.

Ako ste, kojim slučajem, u jeku iščekivanja neke pošiljke iz Kine bili skloni preispitivanjima usled opšte virusne panike, možemo da potvrdimo da je sve u redu. Ni posle inkubacionog perioda ne osećamo se loše, a zadržavanje na carini trajalo je neverovatnih 3‑5 minuta.

PCPress.rs Image

RoboCam

Tako smo joj mi nadenuli ime, a prema Kinezima koji su malo opširniji, pravi naziv glasi HD 1080P Wifi Wireless Home Security IP Camera Security Network CCTV Surveillance Camera 15M IR Night Vision Baby Monitor BESDER. Iako je, ruku na srce, kamerica upotrebljiva za skoro sve iz navedenog naziva, smatrali smo neophodnim da se naziv skrati.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

PCPress.rs Image

Radi se o prilično generičkom modelu kamere za video nadzor koji u raznim varijacijama možete da nađete na AliExpress‑u. Varijacije se svode na jednu do tri WiFi antene (naš model ima dve), rezoluciju 720p ili 1080p, prisustvo ili odsustvo prstena od IR dioda koje obezbeđuju snimanje u „mrklom mraku“, te male varijacije u izgledu od brenda do brenda.

PCPress.rs Image

Odlučili smo se ipak za nešto novije izdanje, što se ogleda u FHD rezoluciji (1080p) i USB‑C konektoru za napajanje kamere. Uz napon od 5 V, kamera ume da „povuče“ do 1,6 A struje, što nije tako malo, ali se i ne dešava često – javlja se samo kada kamerica pali motore za horizontalnu i vertikalnu rotaciju, a u stanju je da pokrije 355 stepeni horizontalno i 90 stepeni vertikalno. Praktično da i nema „mrtvog ugla“, što se i pokazalo u praksi.

PCPress.rs Image

Uz malo truda…

S obzirom na cenu od oko 15 evra, kamerica se pokazala vrlo funkcionalnim gadžetom za raznovrsne primene i s veoma pristojnom slikom. Osnovni softverski pogon nudi uz pomoć Android/iOS aplikacije iCSee koja je (izgleda) domaćinska aplikacija za čitav niz navedenih varijacija ove kamere, ali i za čitav niz drugih Smart Home uređaja koje može da kontroliše, te da ih dovodi u međusobne veze i međuzavisnosti.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

U celokupnom toku podešavanja, aplikacija nam se čini najslabijom karikom u ovako osmišljenom sistemu. Na sreću, sama kamerica ima dosta pametan softver koji vas govorom obaveštava o očekivanim akcijama u aplikaciji.

PCPress.rs Image

Podešavanje u lokalnoj mreži je obično proticalo bezbolno, a možete aktivirati kameru kao običnu striming kameru ali i u AP (access point) modu. Nešto je komplikovanija procedura registrovanja kamere u iCSee cloud‑u. Najpre morate da otvorite svoj nalog, pa registrujete proizvod, pa na kraju da sačekate da se sve to, zajedno s aplikacijom, poveže u jedinstvenu celinu koja funkcioniše. Za nekoliko faza ove procedure, aplikacija odbrojava unazad po 180 sekundi, ali se i tada desi da konekcija ne može da se uspostavi, pa se korak ponavlja.

Čini se da su usko grlo zapravo serveri koje koristi iCSee prilično spori, daleki, a možda i preopterećeni, što lepo može da se vidi i po kašnjenju signala kada se s kamericom povežete preko Interneta. Činjenica je da kamericu možete da koristite i samo u lokalnoj mreži, bez povezivanja na Internet, ali ćete tada sliku moći da vidite samo iz te lokalne mreže, pa otpada varijanta da sa mora nadgledate stan. Kako bilo, ima malo previše zamerki na povezivanje ovakvih kamera preko Interneta u komentarima kupaca.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

PCPress.rs Image

Ono što je za pohvalu je vrlo dobra slika (čak i noću), mogućnost dvosmerne audio komunikacije i dosta širok spektar podešavanja događaja na koje reaguje kamera i započinje snimanje slika ili MPEG filma u nekom od pet izabranih kvaliteta. Za 15 evra – dovoljno.

Facebook komentari: