Texas Instuments otežava pokretanje programa na svojim kalkulatorima

Texas Instruments grafički kalkulatori već decenijama imaju odličnu reputaciju među hobistima, jer donose podršku za programiranje. Kompanija je rešila da sa novim firmare-om (OS 5.5 i OS5.6) onemogući pristup asemblerskim i C-zasnovanim programima na TI-84 Plus CE i TI-83 Premium CE modelima kalkulatora. Pri tom, ako se instalira jedan od ovih firmware-a, ne postoji način za povratak na neki prethodni.

PCPress.rs Image

Učenje bez varanja i bezbednosnih problema

Kao razlog za ovo navodi se da kompanija želi da kao prioritet postavi učenje, ali i da minimizuje bezbednosne rizike. Ovo će pomoći profesorima koji su zabrinuti da studenti tokom ispita mogu da upotrebljavaju aplikacije koje će im pomoći da ih polože. S druge strane, entuzijasti ovu vest nisu primili sa odobravanjem, jer im se smanjuje mogućnost kontrole nad aplikacijama kalkulatora.

Ipak, može se reći da nije sve „izgubljeno“. Naime, već su se pojavile informacije da su pojedini entuzijasti pronašli načine kako da „preskoče“ Exam Mode. Drugim rečima, novi firmware-i će verovatno zaustaviti „casual“ programere, ali ne i one koji se ozbiljno bave ovom temom. U svakom slučaju, korisnici TI kalkulatora sreću se sa novom realnošću – ili će morati da se zadovolje starijim softverom kako bi imali punu fleksibilnost, ili da se odluče na novi softver, ali uz manjak mogućnosti za njihovo programiranje.

Pročitajte i:  Zašto Rust postaje omiljeni programski jezik među programerima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,