BIZIT plus

Thermonator: Prvi robot koji bljuje vatru

Pismo upozorenja, koje je Ujedinjenim nacijama poslalo 116 preduzimača još 2017. godine, opominjalo je na opasnosti od pametnog oružja koje bi samostalno donosilo odluke o likvidaciji ljudskih meta. Mediji su ovu vest ispratili naslovima o “robotima ubicama”. Novi Thermonator nas ponovo podseća kako bi to moglo da izgleda.

PCPress.rs Image

Oružje koje u određenoj meri samo donosi odluke već je u upotrebi, poput AEGIS raketa i nekih vojnih letelica koje koristi Mornarica Sjedinjenih američkih država. Ove tehnologije imaju sposobnost da obavljaju neke funkcije bez mešanja čoveka. Drugi primer je dron Harpy koji može autonomno da patrolira u potrazi za radarskim signalima. Ako otkrije signal, ima sposobnost da automatski bombarduje izvor od kojeg dolazi.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja sastavljeno je i 2015. godine, a potpisali su ga i Elon Musk,  britanski fizičar Stephen Hawking i Steve Wozniak. Skoro devet godina kasnije psoliki robot koji „bljuje“ vatru legalan je u čak 48 američkih država i košta 9.420 dolara.

Zove se Thermonator i u svom sastavu ima bacač plamena koji vrlo lako može da bude i oružje. Bacač može da se puni gorivom ili čak napalmom, baterija traje oko sat vremena, a robot se kontroliše preko pametnog telefona.

Pročitajte i:  Američka vojska testira robote koji nose puške

Iz kompanije kažu da je namenjen za kontrolisanje šumskih požara (valjda je zamišljeno da kontrolisano spaljuje suvu vegetaciju pre nego što se prirodno zapali), za uklanjanje snega i leda, ali i za zabavu (!). Oružje niko ne spominje, ali mogućnost spaljivanja različitih objekata (živih i neživih) govori sama za sebe.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *