ePlaneta

Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Od lansiranja 2023. godine, Threads je doživeo značajan priliv novih instalacija, podstaknut Meta-ovim naporima da integriše i promoviše aplikaciju unutar svoje postojeće mreže, uključujući Facebook i Instagram.

PCPress.rs Image

Porast označava potencijalni pomak u dinamici tržišta društvenih mreža i mikrobloging usluga

Iako je došlo do početnih fluktuacija u stopama preuzimanja, Threads je sada postigao konzistentnu prednost nad X-om, obeležavajući prekretnicu u takmičenju za angažovanje korisnika.

Nedavni podaci potvrđuju ovaj trend, sa Threads-om koji je osigurao gotovo trostruko više preuzimanja na iOS-u i više od dvostruko više na Google Play-u u poređenju sa X-om. Na dan 25. februara 2024. godine, Threads se pohvalio sa 486.803 instalacije na Google Play-u i 342.228 na iOS-u, nadmašivši X-ove 225.408 i 112.625 preuzimanja na odgovarajućim platformama. Ova razlika ne samo što ističe rastuću popularnost Threads-a, već takođe sugeriše i širenje preferencija korisnika ka Meta-ovoj platformi za mikrobloging.

Posledice za pejzaž društvenih medija

Uspon Threads-a dolazi u trenutku kada se X suočava sa izazovima, uključujući probleme vezane za njegov rebranding i zabrinutosti zbog automatskih naloga ili spama. Pored tih prepreka, X je izvestio o 500 miliona aktivnih korisnika mesečno prošle jeseni, cifra koja je sada dovedena u pitanje zbog prevalencije botova unutar njegove mreže.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

S druge strane, Threads brzo stiče popularnost, pri čemu je izvršni direktor Meta-e, Mark Zuckerberg, otkrio da je aplikacija dosegla 130 miliona aktivnih korisnika mesečno do četvrtog kvartala kompanije. Ovaj rast posebno je značajan na tržištima poput Japana, gde je Twitter ranije imao jak uticaj.

Uspon Threads-a sugeriše promenu u ekosistemu deljenja informacija, sa Meta-om koji se pozicionira kao ključni igrač. Za razliku od X-a, Threads se obavezao da neće pojačavati vesti niti preporučivati politički sadržaj, stav koji bi mogao preoblikovati način na koji novinari, istraživači i javnost koriste društvene medije za vesti i informacije.

Dok se Threads i X nadmeu  za dominaciju, decentralizovane alternative poput Mastodona i Blueskya bore se da naprave značajan uticaj. I pored raznolikog ekosistema aplikacija Mastodona i nedavnog javnog lansiranja Blueskya, ni jedna platforma još uvek nije izazvala dominaciju Threads-a ili X-a u značajnoj meri.

Izvor: Readwrite

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,