Adobe razvija AI alat za generisanje muzike iz tekstualnog opisa

Adobe je objavio da radi na eksperimentalnom AI alatu koji će (možda) jednog dana biti deo Photoshop-a. U pitanju je rana faza razvoja alata za kreiranje i editovanje AI muzike. Projekat je nazvan Project Music GenAI Control je sposoban da kreira muziku i druge audio sekvence unosom tekstualnih opisa, koja bi kasnije mogla da se fino podešava kroz isti interfejs.

PCPress.rs Image

Kompanija navodi da ova tehnologija, za razliku od sličnih (kao što je Google-ova MusicLM), ide korak dalje i preskače potrebu za prebacivanjem kreirane muzike u neki eksterni program za dalju doradu. Project Music GenAI Control sposoban je da obavi ceo proces kreiranja muzike, od početka do kraja.

Adobe navodi da se za početak navedu neke osnovne smernice, kao što su „powerful rock“, „happy dance“ ili „sad jazz“. Zatim je alatu moguće zadati da ubrza ili uspori tempo, promeni strukturu i ponavljanja određenih deonica, poveća intenzitet, produži ili skrati dužinu trajanja, ili da napravi remiks dobijenih rezultata… Tako dobijena muzika bi trebala da bude dozvoljena i bezbedna za komercijalnu upotrebu, jer Adobe smatra da nema bojazni od „krađe“ već postojećih melodija. Kako bi se povećala transparentnost, alat ima integrisan Content Credential opciju, koja bi navela sve detalje o razvoju melodije.

Pročitajte i:  Adobe objavio AI brisanje objekata u Premiere Pro alatu

Projekat se razvija zajedno sa Kalifornijskim Univerzitetom, Karnegi Melon Univerzitetom i još nekim tehnički orijentisanim školama. Adobe naglašava da je u pitanju eksperimentalni projekat i da nije poznato kada će (i da li će) se pojaviti kao deo Adobe Creative Cloud paketa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *