Računari i Galaksija

Tianwen-1: I kineska misija se sprema za sletanje na Mars

Kineska letelica Tianwen-1 se približila Marsu, a kako bi mogla da ispita izabranu oblast za sletanje. Još jedna misija se približava Crvenoj planeti, samo nedelju dana nakon što se američki Perseverance uspešno spustio na planetu.

PCPress.rs Image

Ovo je ipak tek prva faza sletanja, te bi kineski rover na površinu Marsa trebalo da se spusti u maju ili junu. Tianwen-1, prva samostalna kineska misija, sastoji se od orbitera i rovera, koji su kao jedinstvena letelica u orbitu Crvene planete stigli 10. februara. Nova faza je letelicu dovela na 280 kilometara od površine Marsa, te 59 hiljada kilometara daleko od Zemlje, pa je orbiter već uključio kameru, a kako bi snimio ravnicu Utopia Planitia na koju bi rover trebalo da se spusti.

PCPress.rs Image

Snimci će doprineti i boljem razumevanju uslova na površini planete, što je važno za sudbinu solarnog rovera koji teži oko 240 kilograma. Marsovska prašina bi mogla da predstavlja opasnost za solarne ploče, što se već dogodilo roveru Opportunity, kada je tokom peščane oluje iz 2018. godine izgubio kontakt sa Zemljom. U slučaju da izbegne sve zamke, kineski rover bi trebalo da se pozabavi sastavom tla na Crvenoj planeti, te da uz pomoć radara ispita ima li leda ispod površine. Očekuje se da rover potraje bar 92 zemaljska dana, dok je orbiter dizajniran da oko planete kruži čak 687 dana.

Pročitajte i:  SAD optužuju Kinu za hakerske napade

Izvor: Space. com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,