TikTok kažnjen sa 11 miliona dolara u Italiji

Italijanske vlasti kaznile su TikTok sa 10,9 miliona dolara zbog podsticanja širenja video snimaka koji bi mogli da naškode „psihofizičkoj bezbednosti“ korisnika.

PCPress.rs Image

TikTok je izgubio presudu u Italiji i kažnjen je sumom koja dostiže skoro 11 miliona dolara. Kazna je usledila nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao efektivnu zabranu platforme.

Italijaski regulatori su istakli da platforma negativno utiče na maloletne i ranjive populacije. TikTok ne pokušava da uvede mere koje bi sprečile širenje sadržaja koje navodi korisnike na samopovređivanja ili slične radnje.

Ujedno je utvrđeno da su smernice platforme nedovoljne. Italijanske vlasti su saopštile da je širenje sadržaja TikToka kroz njegov sistem preporuka takođe problematično jer je zasnovano na onome što je regulator nazvao „algoritamski profilisanjem korisnika“. U saopštenju za štampu se navodi da takvo profilisanje dovodi do toga da platforma cilja na korisnike sa video zapisima koji imaju za cilj da povećaju njihov angažam i povećaju prihod od oglašavanja.

Izvor: therecord.media

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *