BIZIT plus

TikTok pod istragom u Evropskoj uniji

TikTok je na nišanu EU zbog potencijalnih kršenja Zakona o digitalnim uslugama u vezi sa bezbednošću maloletnika i drugim stvarima. Zvanični postupci će se fokusirati na algoritme koji izazivaju zavisnost, „efekat zečje rupe“, pitanja verifikacije starosti i podrazumevana podešavanja privatnosti.

PCPress.rs Image

Istražuju se negativni aspekti algoritama u aplikaciji

Istraga se fokusira na privatnost i bezbednost maloletnika. Komisija će razmotriti potencijalno negativne aspekte dizajna i algoritama TikTok-a, uključujući ponašanje zavisnosti i „efekte zečje rupe“ koji mogu dovesti do štetnog sadržaja. Procena ima za cilj da se suprotstavi potencijalnim rizicima za ostvarivanje osnovnog prava na fizičko i mentalno blagostanje te osobe i poštovanje prava deteta.

Kao deo toga, takođe ispituje TikTok-ove alate za verifikaciju starosti koji bi trebalo da spreče pristup maloletnicima neprikladnom sadržaju. Istovremeno, to će primorati sajt društvenih medija da obezbedi visok nivo privatnosti, bezbednosti i sigurnosti za maloletnike u pogledu podrazumevanih podešavanja privatnosti. Nakon otvaranja postupka, Komisija će nastaviti sa prikupljanjem dokaza. Procedura mu omogućava da preduzme dalje korake izvršenja uključujući privremene mere i odluke o nepoštovanju.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

EU već istražuje TikTok, zajedno sa Metom, kako bi utvrdila šta su uradili da bi ublažili nezakonit sadržaj i dezinformacije u vezi sa tekućim nasiljem na Bliskom istoku. Meta je 2022. godine kažnjen sa 414 miliona dolara zbog zahtevanja personalizovanih oglasa. Priča se da se uvodi plaćeni nivo kao način da se korisnicima omogući da se otarase personalizovanih oglasa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *