TikTok napušta Hong Kong zbog novog kineskog zakona o bezbednosti

TikTok će napustiti tržište Hong Konga i ukinuće pristup svim stanovnicima poluautonomne regije, saopštila je matična kompanija ByteDance za Reuters.

PCPress.rs Image

Kompanija je navela da je zabrinuta da Hong Kong može biti pod jurisdikcijom Kine nakon što na snagu stupe novi zakoni o sigurnosti. „U svetlu nedavnih događaja, odlučili smo da zaustavimo rad TikTok aplikacije u Hong Kongu“, rekao je portparol.

Iako je kompanija ByteDance sa sedištem u Kini, sama aplikacija TikTok nije dostupna u zemlji. Umesto toga, Kina ima pristup drugoj, sličnoj aplikaciji koja se zove Douyin. Pored toga, kompanija (koju je vodio bivši Walt Disney direktor Kevin Mayer) je nedavno odlučila da prestane da koristi kineske moderatore za aplikaciju i saopštila je da se u Kini ne čuvaju podaci. Sve to učinjeno je da se na američkim i ostalim tržištima izbegne stvaranje utiska da aplikaciju ili njene podatke kontroliše kineska vlada.

SAD istrajan u zabranama

Međutim, svi ti napori ne pomažu. Na pitanje Fox News-a, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da SAD „sigurno razmatra“ zabrane kineskih aplikacije društvenih mreža poput TikTok-a. Pored toga, američki Senat nedavno je tražio od obaveštajnih službi da ispitaju TikTok da li on predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu bezbednost. TikTok je nedavno zabranjen u Indiji, zajedno sa desetinama drugih kineskih aplikacija.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Nedavno je Facebook saopštio da će „pauzirati“ odgovore na zahteve podataka iz Hong Konga, uprkos novom zakonu o bezbednosti koji policiji daje ovlašćenja da traži od kompanija da uklanjaju sadržaj. Međutim, Apple, koji i dalje ima veliko prisustvo u Kini, povinovao se prošle godine zahtevima komunističke vlade da ukloni hongkonšku aplikaciju za praćenje protesta.

ByteDance i dalje pokušava da se distancira od Kine i napuštanjem Hong Konga sada izbegava pojavu bilo kakvih potencijalnih sukoba. TikTok je ranije rekao da u gradu ima 150.000 korisnika, a izvor je Reuters-u rekao da je to region gde kompanija gubi novac.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,