Top 10 saveta kompanije Lenovo za uštedu energije

clip_image0021. Podesite osvetljenje na monitoru

Svetliji monitor koristi više energije. Možete smanjiti osvetljenje monitora kada se nalazite u tamnoj prostoriji, pošto će vaše oči biti osetljivije na svetlost. Slabija svetlost monitora će takođe smanjiti naprezanje očiju.

2. Ugasite vaš skrinsejver

Skrinsejveri ne štede energiju. U stvari, određeni grafički inzenzivni skrinsejveri mogu prouzrokovati da računari troše duplo više energije i sprečiti računar da bude u stanju mirovanja. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), gašenje skrinsejvera vam može uštedeti troškove energije od 25–75 američkih dolara na godišnjem nivou.

3. Koristite LCD Monitor

Monitori Liquid Crystal Display (LCD) koriste u proseku 50–70 odsto manje energije u režimu rada od konvencionalnih CRT monitora. Na osam radnih sati dnevno, ušteda energije, izborom LCD u odnosu na istu veličinu CRT monitora, obično može biti preko 100 kilovata godišnje.

 

4. clip_image004Prebacite se na režim štednje

Konfigurišite svoj monitor da bude u režimu štednje nakon 20 minuta neaktivnog rada, a vaš hard disk podesite da se isključi nakon 30 minuta neaktivnosti. Ovo se može uraditi putem ikonice Power Options, koja se nalazi u Windows Control Panelu. Primenom ovih podešavanja možete pomoći da se smanji potrošnja energije kada vaš računar nije aktivan.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

 

 

 

clip_image0065. Isključite računar

Ako ćete biti odsutni od računara više od dva sata, isključite ga. U proseku, vaš računar i dalje može štedeti oko 100 vati. Alternativa bi bila da podesite računar na standby režim. Uprkos popularnom verovanju, dnevno gašenje i pokretanje vašeg računara je dobra navika za pravilan rad računara.

6. Isključite uređaje

U proseku, 40 odsto električne energije za napajanje kućnih aparata se i dalje troši dok su uređaji isključeni! To je ekvivalent od 10 odsto ukupne kućne potrošnje električne energije. Isključivanjem aparata, možete smanjiti svoj račun za struju i pomoći u očuvanju životne sredine. Jednostavno povežite više uređaja na jedan prekidač i potom ga jednostavno isključite.

7. Isključite punjače

clip_image009Isključite vaše laptop, tablet ili mobilne punjače čim završite punjenje. Ako to ne učinite, oni će crpeti skoro istu količinu energije kao i tokom punjenja i generisati svake godine 35-70 kg karbon dioksida koji se mogao izbeći.

 

8. Očistite operativni sistem vašeg računara

Ovo će smanjiti opterećenje stanja mirovanja jer programi koji rade u pozadini koriste više energije. Da proverite stanje mirovanja, pokrenite Task Manager pritiskom Ctrl-Alt-Del.

Pročitajte i:  MWC 2024: Tri stvari koje su zadivile posetioce

 

9. Reciklirajte stare računare i periferne uređaje

clip_image011Reciklažom se otklanjaju opasni metali, a plastični delovi bivaju uklonjeni i ponovo iskorišćeni za pravljenje novih proizvoda. O Lenovo uslugama recikliranja možete saznati više posetom ovog web sajta za reciklažu proizvoda u vašem regionu.

10. Kupujte ekološki

Kada kupujete računar, potražite oznaku ENERGY STAR® da biste identifikovali energetski efikasnu opremu. ENERGY STAR® računari aktiviraju režim mirovanja koji štedi 15 vati, što je oko 70 odsto manje električne energije od računara bez funkcije upravljanja napajanjem.

Izvor: Lenovo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,