Top 15 gradova za digitalne nomade

Letnji period u godini najteže pada zaposlenima koji se trude da održe koncentraciju i uprkos lepom vremenu ostanu u kancelarijama obavljajući dnevne dužnosti. U doba digitalizacije, sve više ljudi se odlučuje na rad od kuće. Oni hrabriji uzimaju život u svoje ruke i putujući po svetu postaju digitalni nomadi.

PCPress.rs Image

Jedan od njih je i Dankan Meden, slobodni pisac koji 90% svog radnog vremena posvećuje klijentima iz Velike Britanije, SAD-a, Portugala, Danske i Azije. Prema njegovim rečima, rad na daljinu nikada nije bio prihvaćeniji i uživa veliku popularnost. Meden takođe naglašava da ovaj posao obuhvata širok spektar različitih stvari koje iz dana u dan utiču na ovu vrstu poslovanja. Među najbitnijim nalaze se troškovi transporta, brzina internet konekcije, cena po šoljici kafe, opšti uslovi života kao i prosečna mesečna zarada.

PCPress.rs Image

Uzimajući u obzir ove faktore,  na osnovu InterNation-ovog izveštaja o rangiranju gradova koji pružaju najbolje uslove za poslovni život, Povvovnov je oformio listu od 15 najboljih freelance gradova. Rangiranje je vršeno tako što je svaki grad ocenjivan prema prethodno iznetim kategorijama ocenom od 1 do 15, tako da je maksimalna zbirna ocena iz pet kategorija bila 75.

Pročitajte i:  Google najavljuje 25 miliona eura za unapređenje AI u Evropi

Prvo mesto pripalo je Pragu, poznatom po jeftinim troškovima života, a ono što im ide na ruku jeste pripadnost Šengenskoj zoni. Kao takav postao je središte freelancera širom Evrope. Ostali gradovi se ističu po svojim specifičnostima. Stokholm nudi najbrži internet sa prosečnom brzinom od 22.5mbps, dok je Johanesburg dom najjeftinije šoljice kafe. On zauzima drugo mesto na listi zahvaljujući i hubovima u kojima freelanceri šire mrežu okupljajući se i razmenjujući iskustva. Zanimljivo je da London zauzima peto mesto, dok se nijedan grad u SAD-a ne pojavljuje u prvih 15.

 

Prague 52
2 Johannesburg 45
3 Auckland 44
4 Amsterdam 43
5 London 42
6 Munich 42
7 Frankfurt 41
8 Beijing 40
9 Hamburg 38
11 Stockholm 38
10 Luxembourg City 38
12 Basel 36
13 Manama 35
14 Zurich 34
15 Copenhagen 32

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,