Top lista programskih jezika za 2018. godinu

Da li ste se ikada zapitali koji je programski jezik najpopularniji? Tim pitanjem bavi se Tiobe, The software quality company, koja već godinama prati popularnost i upotrebu programskih jezika. Prema ovoj listi, već duži vremenski period najpopularniji su programski jezici Java i C, za njima slede Python i C++, a najveće iznenađenje nalazi se na petom mestu – Visual Basic .NET.

PCPress.rs Image

Iako mnogi misle da je Visual Basic praktično mrtav jezik, podaci to demantuju. Šta više, njegova popularnost raste iz godine u godinu, što se može videti i po tome što je prošlu godinu završio na sedmom mestu. Iako analitičari već duže vreme predviđaju da će ovaj programski jezik nestati sa scene, praksa pokazuje drugačije. Njegova popularnost se najviše zasniva na izradi office aplikacija u malim i srednjim preduzećima, a mnogi developeri ga koriste i zbog njegove jednostavnosti i brzog učenja.

PCPress.rs Image

Možemo da kažemo da se na ovoj listi nalazi još nekoliko iznenađenja. Prvo je SQL koji se našao na devetom mestu (a prošle godine nije ni bio na listi). Pored njega, veliki skok, sa 16. na 11. mesto napravio je i Delphi), dok su pad na listi doživeli C# i JavaScript, koje je sa petog, odnosno šestog mesta „izgurao“ upravo Visual Basic .NET.

Pročitajte i:  Komentar: Programeri i njihova budućnost

Izvor: Tiobe

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,