ERP 2024

Emitovan prvi 8K film na TV

Japanska državna televizija NHK pokrenula je 2. decembra ultra HD 8K TV kanal. U skladu sa futurističkom tehnologijom, emitovan je i film koji je na taj način ušao u istoriju kao prvi 8K film za TV.

Odiseja u svemiru 2001

U susret Olimpijskim igrama 2020, Japan je postao prva država na svetu koja ima satelitski TV kanal koji emituje program u 8K super-visokoj rezoluciji. Naravno, iako je reč o Japanu, ovo je i dalje pionirski poduhvat s obzirom na to da malo ko poseduje uređaje koji mogu da prate 8K Ultra HD program. To ih nije sprečilo da započnu projekat i to upravo uz emitovanje SF remek-dela i po mnogima najboljeg filma ovog žanra.

Naravno, reč je o filmu Odiseja u svemiru 2001 reditelja Stenlija Kjubrika. Iako je film izašao pre 50 godina (1968) on se i dalje smatra jednim od najboljih filmova svih vremena. Pored nesumnjivog kvaliteta, film je odabran i zbog toga što demonstrira napredak tehnologije. Ono što je pre 50 godina bila naučna fantastika, to je danas realnost. Čak su i roboti u svemirskim stanicama počeli da se bune. Ipak, možda je i najvažniji razlog – tehnologija snimanja filma.

Odiseja u 8K svemiru

Japanska nacionalna televizija je odabrala Odisiju u svemiru jer je reč o “remek-delu filmske istorije”. Ipak, ma koliko film bio kvalitetan ne bi mogao da bude emitovan u 8K da nije sniman na 65mm filmu. Zahvaljujući tome, Warnes Bros. je na zahtev Japanaca uspeo da skenira originalne negative, popravi oštećenja i kreira 8K verziju filma.

“Mnoge poznate scene se sada vide još bolje, sa detaljima na koje je obratio pažnju Stenli Kjubrik. On je kreirao osećaj pravog svemirskog putovanja, omogućavajući da se osećaj sa velikog platna po prvi put prenese u potpunosti u kućne uslove.”, preneo je NHK.

Za proleće se sprema emitovanje drugog 8K filma. Reč je o klasiku My Fair Lady sa Odri Hepbern, koji je takođe sniman u 65mm tehnici.

Kako gledati 8K film na TV?

Da biste pratili 8K TV program neophodno je da za početak imate 8K televizor. Pored toga potrebna vam je i satelitska antena koja može da prima program super-visoke rezolucije . Ako vam nije problem da uložite u TV koji košta oko 15.000 evra i antenu od 2000 evra, HDMI kabl od 1000 dinara će vam biti najmanji problem. Kako čak ni u Japanu nema mnogo ljudi sa ovom opremom, NHK planira da tehnologiju demonstrira na sajmovima širom zemlje. Dakle nešto slično kao kada se prvi put pojavio prvi bioskop, samo sa “malo” boljom slikom.

I dok je Japan pokrenuo 8K TV program, globalno uvođenje standarda je i dalje veoma, veoma daleko. Svakako se očekuju novi, pristupačniji 8K TV uređaji koji će vremenom postati standard. Ipak, kako je širom sveta 4K još uvek misaona imenica, jasno je da smo daleko od 8K svakodnevice. Ipak, to ne znači da ne treba gledati unapred.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija