BIZIT plus

Toyota ulaže 394 miliona dolara u startap koji razvija leteće taksije

Toyota je uložila 394 miliona dolara u startap koji se bavi razvojem letećih taksija, Joby Aviation. Dve kompanije kažu da će raditi zajedno, Joby će deliti svoju ekspertizu kada su all-electric vertical take-off and landing (eVTOL) u pitanju, a Toyota deli svoje znanje o proizvodnji, kontroli kvaliteta i troškova razvoju i proizvodnji Joby-evih budućih letelica.

PCPress.rs Image
Joby Aviation eVTOL Aircraft

„Vazdušni saobraćaj je dugoročan cilj Toyote, i dok nastavljamo svoj posao u automobilskom sektoru, ovaj sporazum širi naše vidike“, rekao je predsednik kompanije Toyota Motor Corporation, CEO Akio Toyoda, u saopštenju za javnost. Kao deo dogovora, izvršni potpredsednik Toyota Motor Corp, Shigeki Tomoyama pridružiće se Joby-jevom odboru direktora. Investicija Toyota-e bila je deo kruga finansiranja serije C, u kojem je Joby prikupio 590 miliona dolara. Dosadašnji investitori uključuju Intel Capital, JetBlue Technology Ventures i Toyota AI Ventures.

Toyota nije jedini proizvođač automobila koji razmatra nebo. Hyundai radi na konceptu letećeg taksija sa Uberom i angažovao je NASA-inog inženjera koji će upravljati njegovim odeljenjem „letećih automobila“. Geely (kineska automobilska grupacija koja proizvodi automobile Volvo i Lotus) i Daimler su uložili u Volocopter, a Rolls-Royce ima svoj vlastiti eVTOL koncept.

Pročitajte i:  Sudijska Arabija testira leteće taksije

Joby-jeva letelica ima pilota, eVTOL sa pet sedišta, sa maksimalnom brzinom od oko 322 km/h i autonomijom od preko 240 km sa jednim punjenjem. Prema stručnjacima iz kompanije, tokom poletanja i sletanja on je 100 puta tiši od klasičnih aviona i „gotovo nečujan“, kada leti iznad glave. Dodatni detalji oko prototipa letelice i proizvodni planovi biće objavljeni kasnije, rekli su iz Joby-ja i Toyota-e.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: