BIZIT plus

Tramp pokreće svoju platformu za društvene medije

Aplikacija će se zvati društvena istina – TRUTH i očigledno je to deo njegovih napora da se bori protiv ostalih tehnoloških kompanija današnjice.

PCPress.rs Image

Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp zvanično je otkrio da pokreće svoju aplikaciju za društvene medije 2022. godine. Ovakve vesti potvrdio je i Trampov viši savetnik nekoliko meseci ranije. Nazvaće je društvenom istinom, a platforma je očigledno deo napora njega i njegovog tima da se bore protiv “velikih tehnoloških kompanija iz Silicijumske doline, koje su iskoristile svoju jednostranu moć da ućutkaju protivničke glasove u Americi”.

Tramp uzvraća udarac

Neki od Trampovih pristalica veruju da su društvene mreže pristrasne protiv konzervativnih glasova. Neprofitne organizacije su 2018. godine tužile Twitter, Facebook i Google, optužujući ih za kršenje antimonopolskih zakona i kršenje njihovih prava iz prvog amandmana, udruživanjem radi potiskivanja konzervativnih gledišta. Slučaj je nekoliko puta odbačen na sudu. Prema istraživanju Univerziteta u Njujorku objavljenom ranije ove godine, nema dokaza o konzervativnoj pristrasnosti na najpopularnijim društvenim mrežama u svetu. U mesecima koji su prethodili američkim predsedničkim izborima čak je postojala greška na Instagram-u koja je favorizovala Trampove sadržaje u odnosu na Bajdenove.

Pročitajte i:  Google obećava da će popraviti generisanje Gemini slika

Istina je, međutim, da su Facebook i Twitter zabranili Trampu korišćenje platformi nakon nereda u Kapitolu u SAD 6. januara. Twitter je utvrdio da su njegovi tvitovi u to vreme kršili politiku platforme. Prema Twitter-u, Trampovi tvitovi “moraju se gledati u kontekstu širih događaja u zemlji i načina na koje šira publika može shvatiti predsednikove izjave, uključujući i podsticanje na nasilje.”

PCPress.rs Image

Ranije ovog meseca, Tramp je podneo tužbu da povrati svoj Twitter nalog, tvrdeći da zabrana krši njegova prava iz prvog amandmana. Zaista, njegova zabrana na Twitter-u dobiće posebno pominjanje u saopštenju TRUTH Social-a. “Živimo u svetu u kojem talibani imaju ogromno prisustvo na Twiter-u, a vaš omiljeni američki predsednik je ućutkan,” rekao je Tramp.

TRUTH Social će imati beta verziju u novembru. Tramp i njegov tim očekuju da će nova aplikacija biti predstavljena širom zemlje u prvom kvartalu 2022.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: