Tramp produžava Huawei zabranu do 2021. godine

U slučaju da se nadate da će vlada Donalda Trampa ublažiti ograničenja za Huawei u skorije vreme, loše vesti slede. Predsednik SAD je juče, 13, maja, produžio izvršnu naredbu iz maja 2019. godine zabranjujući da se u SAD koristi Huawei telekomunikaciona oprema, prenosi Reuters. Produženje će trajati do maja 2021. godine.

PCPress.rs Image

Sankcije američkog režima

Iako obnovljena naredba izričito ne navodi Huawei, jasno je usmerena na kompaniju, kao što i drugi zakonodavci navode, predstavlja potencijalne rizike po bezbednost, poput ZTE.

S tim na umu, Huawei-u je i dalje dozvoljeno da sarađuje sa nekim američkim kompanijama, uglavnom u domenu 5G i druge mrežne opreme. Kompanija ima posebno snažno prisustvo u ruralnim sredinama, koje bi nepotrebno bile pogođene kada bi morala da se zameni postojeća Huawei oprema u hodu.

Odluka o licenci

Američko ministarstvo trgovine do sada je izdavalo privremena produženja licenci, ali organizacije poput CTIA, trgovinskog udruženja za bežičnu industriju, tražili su trajnije produženje zbog nesigurnosti trenutnog stanja. Reuters prenosi da je CTIA tvrdila da „kontinuirani, ograničeni angažman s Huawei-jem radi zaštite bezbednosti opreme i uređaja na tržištu koristi američkim potrošačima smanjujući rizik da će oni biti predmet kompromitovanja uređaja“.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Trenutna privremena licenca spremna je za obnovu u petak. Očekuje se da će biti produžena, prenosi Reuters. U međuvremenu, CFO Huawei-ja Meng Wanzhou trenutno prolazi kroz saslušanje o izručenju u Kanadu zbog navodnog kršenja američkih trgovinskih sankcija s Iranom i krađe trgovinskih tajni, što je proces koji je odgođen zbog trenutne pandemije.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,